Левски (Чикаго) 2014 влезе в историята на Илинойския футбол, след като вдигна щатската купа, побеждавайки на финала с 5:2 италианския Интернационал 1996. Спечеленият трофей е уникален, защото се случва в годината, когато се празнува 100-годишнината на Илинойската Щатска Футболна Асоциация (ISSA), пише Chicago.bg. Общо четири са щатските купи в двата пола и различните възрастови групи (опън-мъже, над 30, над 40 и опън-жени), за които се борят футболните отбори от общо 13 футболни лиги, със средно 30 отбора на лига, в щата Илинойс.

През първите 45-минути българите бяха по-активни, но нямаха късмет пред гола. Италианците отвърнаха с няколко остри контраатаки, но не затрудниха вратаря Николай Димитров. Всички голове в мача паднаха през втората част.

Хеттрик за “сините” вкара бившият футболист на младежкия национален отбор на Сърбия и Партизан – Владимир Вукайелович, който по времето на Ратко Достанич е имал преговори за трансфер в Левски (София), но поради финасови разминавания между двете страни не се е осъществил. По един гол отбелязаха Росен Каптиев и Бато Радонич - национал на САЩ по футзал и бивш юношески национал на Черна гора.

Единият от головете за италианците дойде след контраатака, а другият падна от дузпа, нарушението, за която направи Добромир Пеев, който получи червен картон в 75-ата минута. Десет минути след началото на втората част, централният защитник и бивш капитан на Чепинец (Велинград) – Георги Николов, напусна играта заради контузия.

Българският Левски вдигна трофея при над 30-годишните от третия опит. Предишните два сезона “сините” загубиха от същия противник. През 2014 г., когато беше създаден Левски (Чикаго), по случай 100 години Левски (София), българите загубиха с 2:3, след обрат в последните минути, като това беше единствената загуба на отбора през първия сезон. През миналата година “сините” паднаха с 0:2. До момента Левски и Интернационал са изиграли четири финала помежду си и са спечелили по два мача. Освен този успех, българите имат впечатляваща победа с 11:0, през миналия сезон на финала за Суперкупата. Головата разлика е 19:7 в полза на “сините”.

Подробности - ТУК!