Сайтът на Левски публикува интересни факти преди днешното дерби с Литекс. Срещата е отложен мач от третия кръг на шампионата. 

*Това ще е 31-и сблъсък между двата тима в "А" група. Досега "сините" имат 13 победи, ловчанлии - 6, а 11 срещи са завършили наравно. Головата разлика е 46-28 в полза на столичани.

*През уикенда Левски записа четвърти пореден успех - 3:0 срещу Черно море, а Литекс взе пета поредна победа - 5:0 срещу Локомотив Пловдив.

*Левски има три победи и три загуби на свой терен и четвъртата най-силна домакинска атака - 12 вкарани гола. С един повече са реализирали Литекс, Черноморец и Черно море.

*Литекс е единственият отбор без загуба навън и е най-силният гост в "А" група. "Оранжевите" имат пет победи и равенство във визитите си и са допуснали само два гола.

ФОРМА
Левски

1. Шампионът е втори според формата от последните шест мача с 13 спечелени точки. Повече има само Литекс (16).
2. Левски не успя да вкара гол вече в три мача този сезон. През миналото първенство техният брой бе четири.
3. През миналия сезон "сините" записаха дубъл над "оранжевите" - 2:0 в София и 2:1 в Ловеч. Головете на стадион „Георги Аспарухов" отбеляза Дарко Тасевски, а Георги Иванов се разписа на два пъти край река Осъм.
4. Левски и Литекс имат най-силната атака в А група - 24 вкарани гола. Толкова има и ЦСКА, но "червените" са играли мач повече.
5. "Сините" са най-опасни в последния половин час на срещите си - след 60-ата минута те са вкарали 12 от 24-те си гола.
6. "Сините" са извършили 247 фаула, а правилата срещу тях са били нарушени 185 пъти - най-малко от всички тимове в елита. Литекс е най-близо до сините в тази класиция - играчи на "оранжевите" са били фаулирани само 210 пъти.
7. Футболистите на Левски са отправили 141 удара към вратата на съперника - 71 точни, 65 неточни, а други пет са срещнали гредите.

Литекс
1. Преди два сезона Литекс спечели за последен път на стадион „Георги Аспарухов" - 1:0 с гол на Дубала в 25-ата минута. В същия двубой Томашич пропусна дузпа, а Рабех бе изгонен. По-рано през сезон 2007/08 ловчанлии надвиха сините с 2:1 на свой терен с голове в първата (Попов) и последната минута (Бударен).
2. Литекс е най-опасен в първите 10 и в последите 20 минути на мачовете си - за този половин час оранжевите са реализали 14 от 24-те си гола.
3. Ловчанлии са номер едно в елита по голове извън наказателното поле - седем. Левски е втори по този показател с пет попадения.
4. "Оранжевите" са начело и в класацията за точни удари към вратата на съперника - 78. Левски е трети със седем по-малко. Литекс има и 87 неточни удара, а други шест са срещнали гредите.
5. "Оранжевите" са най-коректният отбор в елита с едва 204 извършени нарушения. Логично ловчанлии са получили и най-малко жълти картони - 24.
6. 11 различни футболисти са се разписали за Литекс, което означава, че едва осем от полевите играчи, записали мач в А група, не са успявали да отбележат гол. Нито един друг отбор в елита не може да похвали с подобен показател.

СЪДИЯТА
Николай Йорданов

*Ще ръководи 12-и мач в елита този сезон. Досега е отсъдил 399 нарушения и е показал 61 жълти картона (първи по този показател в елита).

*Йорданов вече свири две срещи на Левски - загубата с 1:2 от Локомотив София и успехът с 2:0 над Миньор, като Христо Йовов се разписа и в двата двубоя.

*Той бе арбитър и при две победи на Литекс - 5:0 срещу Локомотив Мездра и 3:0 срещу Монтана, като Георги Миланов се разписа и в двата двубоя.

*Баланс от мачовете на Йорданов - седем успеха на домакините, четири победи на гостите.

Статистическите данни са предоставени на Левски от statabg.com