Ръководствата на столичните грандове Левски и ЦСКА отбелязаха днешния празник - 137 години от Съединението на България. От двата клуба честитиха едно от най-значимите събития в историята на България с публикации на официалните си сайтове.

Ето какво написаха "сините" и "червените":

Днес отбелязваме 137 години от Съединението на България. Това е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. 

То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.

С изключение на няколко изолирани произшествия, Съединението е осъществено почти без кръвопролития.

Днес 137 години по-късно отбелязваме едно от най-значимите събития в историята на България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

и публикацията в сайта на ЦСКА:

Армейци,

днес се навършват 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 

На този ден през 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

На този ден през 1885 година в Пловдив, след военен преврат се създава временно правителство, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Актът на Съединението получава дипломатическо и международно признание през 1886 година.

Така 6-и септември става една от най-паметните дати в българската история.

Честит празник, българи!