Левски, ЦСКА и Черно море научиха днес съперниците си за евротурнирите. Четвъртият ни участник Литекс все още не играе в Европа, като ще се включи в четвъртия квалификационен кръг - този преди груповата фаза на Лига Европа. "Оранжевите" ще научат съперника си на 7 август.

Левски за пореден път извади късмет при жребия, след като за третия квалификационен кръг в Шампионската лига се падна с някой измежду скромните Екранас (Литва) или ФК Баку (Азербайджан), при положение, че "сините" можеха да имат за съперник Залцбург, Дебрецен или Марибор. По всичко личи, че шампионите на България ще продължат напред в най-комерсиалния клубен турнир, след като победиха с 4:0 андорските туристи Сант Жулия в първата среща от втория квалификационен кръг и направиха реванша протоколен.

В първия мач срещу Екранас или ФК Баку "сините" ще гостуват на 28 или 29 юли, а реваншът на "Герена" е на 4 или 5 август. Първият двубой между Екранас и ФК Баку завърши 2:2 в Литва, а реваншът в Азербайджан е на 21 юли. Любопитното е, че в състава на ФК Баку играят бившите футболисти на ЦСКА Александър Томаш и Амиран Муджири, а треньор е Гьоко Хаджиевски, който преди време у нас води ЦСКА и Вихрен. Помощник на македонския спец във ФК Баку е българинът Чудомир Чокаров, работил до скоро в тима от Сандански. В отбора от Азербайджан е и нападателят Уилям Роча Батиста, който бе в Левски през сезон 2001/02 и записа един мач със синия екип.

Черно море нямаше късмет при жребия днес в Нион. "Моряците" ще се изправят срещу холандския гранд ПСВ Айндховен, ако се класират за третия квалификационен кръг на Лига Европа. Както е известно, селекцията на Никола Спасов победи с минималното 1:0 молдовския Искра-Стал в мач от втория квалификационен кръг. В първия мач срещу ПСВ евентуално варненци ще гостуват на стадион "Филипс" на 30 юли, а реваншът е на 6 август. През последния сезон ПСВ Айндховен завърши на четвърто място в холандската Ередивизие с 65 точки, на 15 от шампиона АЗ Алкмаар. Тимът е воден от холандеца Фред Рутен.

ЦСКА ще срещне победителя от двойката Сконто Рига (Латвия) и Дери Сити (Ейре) в третия квалификационен кръг на Лига Европа. В първата среща на 30 юли "червените" са домакини, а реваншът е на 6 август в Латвия или Ейре. Първият мач между Сконто и Дери Сити завърши при равенство 1:1 в Латвия.

През лятото на 2002 година Сконто игра срещу Левски във втория квалификационен кръг на Шампионската лига. В първия мач в Рига двата тима направиха нулево равенство, а на реванша "сините" биха с 2:0. Сконто се намира на трето място в първенството на Латвия след 19-ия кръг - 14 победи, 2 равенства и 3 загуби при голова разлика 60:17. Ирландският Дери Сити е на четвърто място в местното първенство с 34 точки, на 7 от лидера Бохемианс. Дери Сити има в актива си 10 победи, 4 равенства и 5 загуби и голова разлика 25:13.
Дери също е играл срещу наш тим. През сезон 1995/96 година Локомотив (Сф) надвива трудно ирландците след 0:1 като гост и 2:0 след продължения.

Евентуалните съперници на Левски в III квал. кръг на ШЛ:

Екранас (Литва) или ФК Баку (Азербайджан)

* В първата среща Левски ще гостува на 28 или 29 юли, а реваншът на "Герена" е на 4 или 5 август

Евентуален съперник на Черно море в III квал. кръг на Лига Европа:


ПСВ Айндховен (Холандия)

* В първата среща Черно море ще гостува в Холандия на 30 юли, а реваншът е на 6 август

Съперниците на ЦСКА в III квал. кръг на Лига Европа:

Сконто Рига (Латвия) или Дери Сити (Ейре)

* В първата среща ЦСКА ще гостува в Латвия или Ейре на 30 юли, а реваншът е на 6 август