“Левски” ще празнува 100-годишен юбилей през 2011 година. Това заяви босът на “сините” Тодор Батков. Адвокатът показа оценителен протокол за основаване на спортен клуб “Левски” на 10 май 1911 година. Както е известно, за рождена дата на клуба се смята 1914 година.

“Доказателствата се съхраняват в държавния архив. Това е отразено и в енциклопедиите на “Левски”, но е останало на заден план. Обяснението е много просто, за тези неща се е заговорило някъде 50-те и 60-те години и не е било удобно отборът на народа да бъде най-стар. Моята съпруга посети държавния архив, след което един от моите сътрудници се сдоби с това копие. Учредителен протокол за основаване на спортен клуб “Левски” от 10.05.1911 година. Живущите в квартала на 7-а Софийска мъжка гимназия се събраха в двора на улиците “Цар Асен” и “Узунджовска” и решихме да основем спортен клуб. За председател бе избран Владимир Григориев.

Този печат от 1911 година фигурира на повторния протокол, на сбирката от 1914 година, фигурира на първия устав на “Левски”, както и на документи на първата съдебна регистрация. Нямам самочувствието да пиша история. Нека да приемем, че поставям начало на една дискусия, кога всъщност е основан “Левски”. Нека се изкажат архивисти, специалисти, професори и т.н. Ние обаче на 10 май 2011 ще отбележим 100-годишния юбилей”, заяви Тодор Батков./БЛИЦ