Левски може да осъществи трансфер за 1 милион евро през следващата седмица. "Сините" ще трябва да обмислят дали да приберат сериозната сума, но да се разделят с един от най-добрите си футболисти - Дарко Тасевски.

"След няколко дни идвам в България да преговаряме", обяви пред "24 часа" мениджърът на македонския национал Златко Тодоровски.

"Три отбора имат сериозен интерес към Дарко - Хееренвеен, Металист (Харков) и Металург (Донецк). Той се чувства много добре в България. Това, което искаме и аз, и той, ако се стигне до трансфер, е Левски да заработи хубави пари от това, защото отношението към него е много добро. В договора му има клауза, че всеки може да го купи срещу 1 милион евро. Не съм сигурен дали холандците биха решили веднага да платят толкова, но мисля, че украинците са готови да извадят тази сума. Затова предстоят разговори. Все пак е най-важно и мнението на Левски", добави още Златко Тодоровски.

Преди да дойде на "Герена", Тасевски прекара два успешни сезона в Украйна, но с екипа на Металург (Запорожие), така че е достатъчно популярен в страната. Офанзивите за неговото връщане в украинския футбол са започнали още преди три месеца.

Тогава контакт с агента му са осъществили от Металург (Донецк), където играе бившата звезда на ЦСКА Велизар Димитров, а треньор е Николай Костов.

Четвъртият в украинското първенство е направил сериозни постъпления да привлече българския национал Чавдар Янков за вакантното място в халфовата линия, пише още "24 часа". Разговорите са били в напреднала фаза, но в последния момент Чак е решил да остане в Германия, приемайки офертата на Дуисбург. Така Металург (Донецк) продължава да търси класен халф, когото трябва да привлече в началните дни на юли, тъй като на 16-и е първият им мач в Лига Европа, а два дни по-късно стартира първенството в Украйна.

По-сериозна офанзива обаче може да се очаква от сензацията в последното издание на купата на УЕФА Металист. Тимът от Харков, който отпадна злощастно на 1/4-финалите, се готви за нови европодвизи. Третите в украинското първенство са склонни и да харчат повече пари.

Украинските медии също лансираха информацията, че Металист иска да вземе 25-годишния Тасевски и да подпише дългосрочен договор с него. Заместник генералният директор по спортните въпроси в отбора от Харков Евгений Красников обаче съобщи пред вестник "Спорт-Експрес" в Украйна, че това са само спекулации.

От Левски едва ли биха склонили да се разделят с Тасевски, ако предварително не си осигурят услугите на плеймейкъра Александър Александров-Кривия.

Другият основен футболист на "сините", към когото има сериозен интерес, е Живко Миланов. Предложенията към него вече са обсъждани. Интерес имаше от "Лестър", но е твърде вероятно Живко да премине в Киево. Заговори се, че италианците са пожелали и Георги Сърмов. /БЛИЦ