ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

В историята на европейските клубни турнири Левски се е срещал седем пъти с германски отбори – Динамо Берлин, Дуисбург, на два пъти Щутгарт и Вердер, както и Шалке 04. Три пъти „сините“ преодоляват германските си съперници – Дуисбург и на два пъти Щутгарт, като в четири случая отстъпват на Динамо Берлин, Шалке 04 и два пъти Вердер. В светлината на предстоящите двубои на Левски с Айнтрахт Франкфурт нека да хвърлим поглед назад в историята и си спомним за драматичните развръзки.

За първи път Левски се изправя в турнира за Купата на УЕФА през 1972 г. срещу Динамо Берлин, който е отбор от бившата ГДР. „Сините“ така и не могат да намерят играта си и са напълно надиграни от вдъхновения си противник. С голове на Терлецки, Роде и Нетц домакините взимат солиден аванс с 3:0 преди реванша в София. Но на стадион „Герена“ картината е коренно различна. С два гола на Добромир Жечев пасивът почти е стопен. А после е отсъдена и дузпа в полза на Левски. Зад топката застава „щатният“ изпълнител Васил Митков, който до този момент няма пропуск от бялата точка. Но точно

в този кулминационен момент мерникът и късметът му изневеряват.

Топката се отбива от страничния стълб и се озовава… в ръцете на вратаря. Така след общ резултат 2:3 „сините“ отпадат в дебюта си в турнира за Купата на УЕФА.

Втората среща на Левски с германски отбор отново е в същия турнир през 1975 г. Съперник е Дуисбург, който въпреки че не спада към елита на Бундеслигата, и така внушава респект. „Сините“ се представят отлично при гостуването и на два пъти повеждат в резултата с голове на Павел Панов. Домакините обаче стигат до равенството и когато се очаква мачът да завърши реми, в последната минута Зелигер носи победата на Дуисбург – 3:2.

В реванша Левски хвърля всичките си сили, за да се поздрави с крайната победа – 2:1. Ивков с глава открива резултата, но скоро след това Ворм изравнява. Финалният щурм на „сините“ се увенчава с успех. В 81-ата минута Панов с глава стреля под гредата, но влизащата в мрежата топка е избита с ръка от… капитана Дитц. Дузпа, която Панов хладнокръвно реализира и Левски продължава в турнира заради повече отбелязани голове на чужд терен.  После е елиминиран и Аякс, като „сините“ отстъпват чак на четвъртфинала от Барселона.

 200 лв. Начален Бонус Спорт!

Идват и епичните дуели с Щутгарт в две поредни години! През 1983 г. пак в турнира за Купата на УЕФА „сините“ срещат съперник, в състава на който личат имената на футболисти като Бухвалд, братята Фьорстер, Алгьовер, Нидермайер, Олихер, Сигурвинсон, Корнелиусон. Това обаче съвсем не смущава българите, които действат със самочувствие на терена на „Некарщадион“. Спасов пропуска изгодно положение, а

Искренов постоянно всява смут в защитните редици на противника.

Чак в 76-ата минута германците повеждат, но радостта им трае само две минути. Поредният пробив на Искренов завършва с подаване към Вълчев, който в типичен стил майсторски матира вратаря – 1:1. Равенството е надеждно предмостие за краен успех, но на стадион „Васил Левски“ в дълги периоди „сините“ са поставени под напрежение. Германците атакуват почти непрекъснато, но вратарят Борислав Михайлов изиграва един от най-големите си мачове в кариерата. Той спасява почти неспасяеми удари на Келш, Райхерт и Олихер и довежда гостите до истинско отчаяние. Нулевото равенство вече класира домакините, тъй като головете на чужд терен се удвояват, но в 90-ата минута Мишо Вълчев за пореден път доказва снайперисткия си нюх и поразява целта – 1:0 за Левски. Постигната е една от паметните победи над авторитетен съперник.

А иронията на съдбата е пълна, когато още през следващата 1984 г. двата съперника отново се срещат, но този път в турнира за Купата на европейските шампиони. Треньорите Васил Методиев и Хелмут Бентхаус са същите, а в съставите им са настъпили съвсем незначителни промени. В навечерието на мача в София обаче „сините“ приличат повече на лазарет, тъй като отсъстват контузените Сираков, Искренов, Гочев, Коев и Пламен Цветков. При германците обаче дебютира бъдещата голяма звезда Юрген Клинсман. На „Герена“ никой от съперниците не взима връх и мачът завършва 1:1.

И в реванша Левски е без Сираков, Искренов, Гочев и Коев. Домакините са решени на всичко за победата, която би била и отмъщение за загубата предишната година. Голямата им фигура е Алгьовер, който открива резултата и въпреки че Николай Илиев изравнява с глава, още до почивката германецът бележи за втори път. Стига се до триумфалната 59-а минута. Тогава Вълчев

пробива по фланга и с перфектен външен фалц с десния крак

изсипва топката параболично около границите на наказателното поле, където Пламен Цветков я посреща от воле и неспасяемо изстрелва в десния долен ъгъл на Роледер – 2:2.

Този резултат класира „сините“, които удържат отчаяния тотален натиск на Щутгарт и се поздравяват с един от най-големите си успехи на европейската сцена.

През 1993 г. Левски елиминира шотландския Глазгоу Рейнджърс и е на прага  да стане първият български отбор в групите на Шампионската лига. Съперник му е германският Вердер, който е ръководен от авторитет в треньорската професия като Ото Рехагел. В София гостите взимат солиден аванс от два гола веднага след почивката и положението на „сините“ съвсем не е за завиждане. Но те съумяват да намерят начини за противодействие. Янков намалява резултата, а в последната минута Гинчев поразява целта и лишава Вердер от победата – 2:2.

 В Бремен Левски няма какво да губи и действа пресметливо и прагматично. В 56-ата минута обаче Гинчев получава червен картон и с играч по-малко гостите преотстъпват инициативата. Стига се и до гола на Марио Баслер, който класира Вердер в лигата на богатите. „Сините“ отпадат, но оставят отлични впечатления с представянето си.

„Синята приказка“ в турнира за Купата на УЕФА през сезон 2005-2006 г. завършва на четвъртфиналното стъпало, където съперник е отборът на Шалке 04. Левски започва мача с летящ старт, като още в шестата минута Боримиров поразява целта. Всичко се развива отлично до онази фатална 27-а минута. Тогава английският съдия Майк Райли показва твърде спорен втори жълт и съответно червен картон на Седрик Бардон. Това тотално променя хода на мача, защото Бардон е ключова фигура при „сините“. Коварната намеса на съдията Райли предопределя и по-нататъшните събития. Домакините все пак издържат до края на полувремето, но веднага след антракта Варела изравнява, а после Линколн и Асамоа донасят победата за Шалке с 3:1. След двубоя афектираният президент на Левски Тодор Батков заявява по адрес на съдията:

„Този британски хомосексуалист развали мача.“

Думи, за които той е глобен финансово от УЕФА.

Разстоянието между двата мача е само седем дни, а в средата на същата седмица е вечното дерби Левски – ЦСКА. Въпреки очакванията мачът за бъде отложен, треньорът на „сините“ Станимир Стоилов настоява той да се играе. В крайна сметка Левски печели с 1:0. А после в Гелзенкирхен левскарите се представят повече от достойно. Те играят напълно равностойно с именития си съперник. Отличен пробив на Домовчийски завършва с разстрелващ удар на Емил Ангелов – 1:0 за Левски. Домакините са смутени и трудно успяват да възпират нападенията на левскарите. Едва след почивката с гол на Линколн те стигат до равенството – 1:1, което ги извежда до спасителния бряг. А Левски завършва европейския си сезон с рекордните дотогава 14 мача.

Вече в групите на Шампионската лига през 2006 г. Левски се среща отново с Вердер 13 години след първия им сблъсък. В Бремен класата си казва думата и домакините печелят с 2:0. А в София „сините“ играят абсолютно равностойно до момента, когато Николай Михайлов става причина за нелеп автогол, който обръща хода мача. Само в разстояние на няколко минути във вратата му падат още два гола и с 3:0 германците печелят безпроблемно.
РУМЕН ПАЙТАШЕВ

Левски срещу германски отбори
Сезон 1972/73, Купа на УЕФА, 2 кръг
Динамо (Берлин) – Левски 3:0
Левски – Динамо (Берлин) 2:0

Сезон 1975/76, Купа на УЕФА, 2 кръг
Дуисбург – Левски 3:2
Левски – Дуисбург 2:1

Сезон 1983/84, Купа на УЕФА, 1 кръг
Щутгарт – Левски 1:1
Левски – Щутгарт 1:0

Сезон 1984/85, КЕШ, 1 кръг
Левски – Щутгарт 1:1
Щутгарт – Левски 2:2

Сезон 1993/94, ШЛ, 2 кръг
Левски – Вердер 2:2
Вердер – Левски 1:0

Сезон 2005/06, Купа на УЕФА, четвъртфинал
Левски – Шалке 04 1:3
Шалке 04 – Левски 1:1

Сезон 2006/07, ШЛ, групи
Вердер – Левски 2:0
Левски – Вердер 0:3

Еfbet Лига - сезон 2023/2024
Класирането в Efbet Лига

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!