Във вече 72-годишната история на вечното дерби Левски – ЦСКА месец февруари не е особено наситен с мачове между двамата големи в българския клубен футбол. И все пак има общо пет двубоя, всеки от които е оставил своя отпечатък с нещо уникално и неповторимо. Нека хвърлим поглед назад в историята и проследим февруарските сблъсъци между „сините“ и „червените“...

13 февруари 1988 г.
3:0 за Левски на „Армията“!

След точно четири десетилетия, това е първият двубой между двата отбора, който се играе през февруари. Мачът е осминафинал от турнира за Купата на съветската армия, който вече е с второстепенно значение. В дните преди срещата усилено се коментира дали тя да се играе на стадион „Народна армия“ (ЦСКА е формалният домакин), или както обикновено на „Васил Левски“. Решението е в полза на „червените“, които ще разчитат на „домашните стени“. Въпреки това обаче „сините“ въобще не се смущават от този факт и изнасят истинска лекция по футбол на своя опонент в неговия „дом“.

Левски е с цяла класа над ЦСКА, показва завидна зрелост и опит и изиграва мача по всички правила и закони на турнирната борба. „Сините“ нанасят своя важен психологически удар с двата ранни гола на Николай Илиев и Искренов. А като капак на всичко, при 0:2 Стоичков пропуска дузпа и съвсем утежнява положението на „червените“. Левскарите не изпускат инициативата до края, а в 78-ата минута Сираков поема топката в движение и с кинжален изстрел с левия крак пронизва левия горен ъгъл – 3:0 за Левски! Един „английски“ гол, на който е способен само голям майстор! А публиката на ЦСКА бавно тръгва към изходите на стадиона – „синята“ футболна лекция вече е завършила. 

13 февруари 1991 г.
Единственият мач в провинцията

За първи и единствен досега път двата отбора се срещат извън София в последен мач от четвъртфиналната група на турнира за Купата на България. Арената на двубоя е стадион „Тунджа“ в Ямбол, където заедно с правостоящите трибуните едва побират 20 хиляди зрители. Присъстват запалянковци и от други градове, а някои не стигат до Ямбол, тъй като са арестувани за хулиганско поведение в нетрезво състояние. Мачът е нервен и напрегнат, а в края на първото полувреме съдията Атанас Узунов показва червен картон на Велко Йотов от Левски. Противно на очакванията, макар и в намален състав след почивката „сините“ тръгват в атаки и усилията им се увенчават с успех. След фатална грешка на вратаря Апостолов, Донков извежда Левски напред, а малко по-късно Михтарски за втори път матира стража на армейците.  

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

21 февруари 1996 г.
Както в доброто старо време...

Това е мач за Купата на Професионалната футболна лига, но стадион „Георги Аспарухов“ е изпълнен до краен предел с над 40 000 зрители. Точно както в доброто старо време, когато на същия този терен играеше легендарният централен нападател на „сините“. При "армейците" е направена поредната треньорска смяна, като начело на тима е Георги Василев, който по-малко от година преди това триумфира като треньор на Левски. След относително равностойно първо полувреме, левскарите постепенно взимат инициативата и не оставят никакво съмнение в превъзходството си. След два отлични паса на Зайцев, Илиян Симеонов и Йовов узаконяват победата на „сините“ с 2:0. Както и в доста други случаи, и сега нервите взимат връх, като съдията Митко Митрев отстранява от игра играчите на ЦСКА Божидар Янков и Георги Донков, който е обявен от „синята“ публика за предател. Това е седмата поредна победа на Левски над ЦСКА, с която „сините“ изравняват рекорда си от периода 1983-1985 г.

26 февруари 2011 г.
3:1 за ЦСКА на „Герена“!

Този мач ще се запомни не само като последният засега, игран на един от клубните стадиони. Напрежението ескалира повече от половин час преди началото, когато „червени“ ултраси започнаха да рушат предпазните огради. Вместо да арестува най-буйните от тях, явно изпълнявайки абсурдна заповед, полицията нахлу в сектор „Г“ и започна бавно и методично да изтласква привържениците на ЦСКА към изхода. Тази операция завърши едва в края на първото полувреме и за първи път в историята през втората част нямаше никаква публика на единия от двата отбора.

А феновете на „червените“ заслужаваха да видят с очите си втората победа в историята на любимия им отбор на „Герена“, при това с един и същи резултат – 3:1. „Сините“ влязоха в двубоя в ролята на фаворити, но прекомерната им самонадеяност им изигра лоша шега. При една дълга топка вратарят Митрев и Милиев се сблъскаха и Мишел Платини (не истинският!) необезпокояван откри резултата на празна врата. Малко след почивката отново Платини увеличи разликата, а когато и Апостол Попов отблизо направи 3:0, тишината на „Герена“ стана убийствена. И макар че след рикошет и автогол на Костадин Стоянов „сините“ записаха почетно попадение, ЦСКА триумфира съвсем заслужено.

24 февруари 2019 г.
„Червен“ автогол за „синя“ победа

Последният засега мач през февруари бе точно преди една година. Двубоят преди него завърши с минимална победа за Левски след нелеп рикошет и автогол на вратаря Черняускас. Едва ли обаче някой е предполагал, че и този дуел ще завърши по аналогичен начин – отново успех за „сините“ с 1:0 и отново след автогол. Той стана факт в последната минута на първото полувреме, когато Паулиньо центрира към Станислав Костов, но той бе изпреварен от бранителя Стивън Перейра, който в желанието си да върне топката към вратаря, го простреля фатално. Две минути преди това Джеси от ЦСКА бе изгонен и с човек по-малко „червените“ не успяха след почивката да стигнат поне до равенството.

Така равносметката през февруари до момента е:
5 мача, 4 победи за „Левски“ и 1 за ЦСКА при голова разлика 9-3 за „сините“.
На 15 февруари 2020 г. предстои шестият двубой между двата отбора през „Малък Сечко“. Ще продължи ли „синята“ хегемония, или „червените“ ще наклонят везните в своя полза?
РУМЕН ПАЙТАШЕВ