Ръководството на Литекс обмисля варианта да поиска съдия от чужбина да ръководи реванша от четвъртфиналите в турнира за Купата на България срещу “Левски” на 3 април, научи БЛИЦ. Първата среща на “Герена” завърши 1:0 за "сините" и донесе тежки наказания за рефера Ахмед Ахмед и помощника му Георги Ковачев.

Както е известно, Ахмед беше изхвърлен от съдийството след изявите си. Реферът се прочу на "Герена", когато в добавеното време на двубоя първо не зачете гол на Николай Бодуров, после промени решението си, а след това отново се върна на първата си позиция и така преднината на "сините" от един гол се запази преди реванша в Ловеч на 3 април.

Още на следващия ден след срещата на "Герена" от БФС обявиха, че Ахмед е изхвърлен от професионалния футбол. Той няма право да ръководи мачове от професионалния футбол до края на настоящия сезон, както и е изваден от нарядите за целия следващ - 2013/14. Тежката му санкция дойде след подадена жалба от Литекс. Асистентът Ковачев пък изгоря за 15 мача.

Решение за чужд рефер обаче може да вземе единствено изпълкомът на БФС, защото България вече е част от съдийската конвенция на УЕФА. Нашата централа има договори с Кипър и Малта за сътрудничество по линия на съдийството. По тази причина се очаква именно от тези две държави да бъде избран съдия.