Литекс и Левски се изправят в дербито на 18-ия кръг на “А” група. Двубоят е на 14 март (неделя) от 19,30 часа в Ловеч. Официалният сайт на Левски публикува любопитни статистически данни преди двубоя.

*Това ще е мач №32 между двата тима в “А” група. Досега “сините” имат 13 победи, ловчанлии - 6, а 12 срещи са завършили наравно. Головата разлика е 48-30 в полза на Левски.

*Литекс е почти безпогрешен на свой терен - 7 победи и 1 поражение (0:1 от Пирин) в 8 мача. Едва два гостуващи отбора са успели да вкарат гол в Ловеч - Пирин и изхвърления от елита Ботев.

*Левски има 5 победи, 1 равенство (с Пирин) и 2 загуби (от Сливен и ЦСКА) в 8 гостувания. В предишния мач навън (не се брои служебното 3:0 над Ботев) шампионът падна с 0:1 от Сливен. Това е и единственият случай през сезона, в който футболист, влязъл като резерва - Диян Христов - вкарва гол на Левски.

Форма - Литекс
1.Преди два сезона Литекс спечели за последен път на свой терен срещу Левски - 2:1 с голове на Ивелин Попов и Фабиен Бударен. От тогава ловчанлии имат 3 загуби и 1 равенство (през есента) за първенство.
2.Литекс е най-опасен в първите и последните 10 минути на мачовете си - за този период “оранжевите” са реализирали 12 от 32-ата си гола.
3.Ловчанлии са номер едно в елита по голове извън наказателното поле - 8. Левски е втори по този показател със седем попадения.
4.”Оранжевите” са начело и в класацията за удари към вратата на съперника - 107 точни, 123 неточни и 8 греди. Левски е втори с 98 точни изстрела. “Сините” имат и 86 неточни, а други седем са срещнали гредите.
5.”Оранжевите” са вторият най-коректен отбор в елита с едва 292 извършени нарушения - с 5 повече от Черноморец.

Форма - Левски
1.Шампионът е втори според формата от последните шест мача с 13 спечелени точки. Толкова има и Локомотив (София), но “железничарите” имат по-добра голова разлика.
2.Левски не успя да вкара гол в четири мача този сезон - колкото и през цялото минало първенство.
3.През миналия сезон “сините” спечелиха с 2:1 в Ловеч с два гола на Георги Иванов.
4.Левски и Литекс имат най-силната атака в “А” група - шампионът е вкарал 35 гола, “оранжевите” - 32. Три от попаденията на Левски са от служебното 3:0 срещу Ботев, едно е автогол на Луис Едуардо от Монтана.
5.Шампионите са по-опасни през второто полувреме - след паузата те са реализирали 19 гола, в сравнение с 13 преди нея.
6.”Сините” са извършили 311 фаула, а правилата срещу тях са били нарушени 250 пъти - най-малко от всички тимове в елита.

Съдия - Стефан Спасов
Реферът ще ръководи 13-и мач в елита този сезон. Досега е показал 71 жълти и 4 червени картона (втори по този показател в елита).
Баланс от мачовете на Спасов - 4 успеха на домакините, 4 равенства, 4 победи на гостите.
Арбитърът вече свири по една среща на опонентите този сезон - победата на Левски с 3:1 над Славия и успеха на Литекс с 2:0 над ЦСКА.
Перничанинът вече има един мач между “сини” и “оранжеви” този сезон - финалът за Суперкупата на 1 август 2009 г., който шампионът спечели с 1:0 с гол на Бардон.
Той бе арбитър и при успеха на Левски над червените във Вечното дерби на 9 май 2009 г. (2:0)./БЛИЦ