Шампионът Литекс не допусна изненада и постигна победа с класическото 3:0 при гостуването си на Миньор в Перник в мач от 16-ия кръг на "А" група. Така "оранжевите" се възползваха по отличен начин от издънката на преследвача си "Левски", който вчера падна насред "Герена" с 1:3 от ЦСКА. След днешния успех в Перник селекцията на Любо Пенев поведе с 8 точки на "сините". Миньор пък остана на 13-ата позиция с 12 точки.

Две от попаденията за Литекс вкара Дока Мадурейра, а третото бе дело на новото попълние - сенегалският нападател Папа Диуф.

"Оранжевите" и "жълто-черните" не показаха особено атрактивен футбол през първото полувреме. Дока Мадурейра направи няколко пробива към вратата на домакините, но до чисто положение така и не се стигна. Избраниците на Стойчо Стоев пропиляха отлична възможност за откриване на резултата в 36-ата минута. След далечен удар вратарят на Литекс Виничиус Баривиейра не успя да улови топката, която се върна при Явор Въндев, който пропуска да вкара, озовал се сам срещу бразилския страж.

В продължението на първата част Горан Янкович засече с глава центрираната от Томаш Оклещек топка, но я прати в аут.

В началото на второто полувреме отново Янкович изпусна от чисто положение, след което настъпиха моментите на Литекс. В 62-ата силен шут на Дока Мадурейра от 35 метра профуча на милиметри от лявата греда на вратата на "жълто-черните". Секунди след това бразилецът центрира от фаул в наказателното поле на домакините, където появилият се на смяна сенегалец Папа Диуф от чиста позиция стреля в аут.

В 69-ата обаче Дока най-после се разписа. Джемал Берберович стреля от границата на наказателното поле, Чворович изби топката, след което тя се озова в бразилския халф, който я прати в мрежата - 0:1.

"Оранжевите" продължиха да доминират. В 88-ата минута съдията Ахмед Ахмед отсъди дузпа за шампионите за игра с ръка на Ванчо Траянов. От бялата точка Дока вкара второто си попадение в мача - 0:2.

Крайното 0:3 оформи резервата Папа Диуф след бърза контраатака в 95-ата минута.

За Литекс това бе 12-а победа от началото на сезона. "Оранжевите" имат 40 точки и са убедителен лидер в класирането. Вторият "Левски" е с 32, а Миньор е на 13-ата позиция с 12 точки. /БЛИЦ

Срещата по минути - ТУК

МИНЬОР - ЛИТЕКС 0:3
0:1 Дока Мадурейра (69), 0:2 Дока Мадурейра (89-дузпа), 0:3 Папа Диуф (90+5)
minyor.jpg
МИНЬОР: 91.Иван Чворович, 2.Васил Божиков (46-4.Николай Христозов), 6.Даниел Златков, 5.Борислав Стойчев, 18.Горан Янкович, 17.Ванчо Траянов, 8.Самир Аясс, 32.Костадин Марков, 19.Петър Петров (74-42.Фарес Брахими), 28.Явор Въндев, 88.Томаш Оклещек (72-7.Милен Василев)
Tреньор: Стойчо Стоев

litex.jpg
ЛИТЕКС: 31.Виничиус Баривиейра, 2.Александър Барт, 3.Петър Занев, 4.Джемал Берберович, 22.Пламен Николов, 33.Николай Бодуров, 10.Сандриньо (52-17.Георги Миланов), 23.Небойша Йеленкович, 15.Дока Мадурейра, 8.Том (76-27.Момчил Цветанов), 14.Деян Джерманович (52-11.Папа Диуф)
Треньор: Любослав Пенев

Перник, стадион "Миньор"
Съдия: Ахмед Ахмед
Жълти картони:
Самир Аясс, Ванчо Траянов, Милен Василев (Миньор); Небойша Йеленкович (Литекс)