Литекс се наложи с 3:1 над английския Ливърпул на старта на Международния футболен турнир "Проспорт Велико Търново къп" в старата столица. Срещите от надпреварата започнаха вчера и ще продължат до неделя, когато ще станат ясни победителите. Основният турнир е за футболисти, родени 2000 г., като има и два съпровождащи турнира за родени 2001 г. и 2003 г. съответно в Ресен и Шемшево.

Мачът между двата отбора събра стотици зрители на стадион "Ивайло". Победата на ловчанлии не е изненадваща, тъй като гостите дойдоха в България с играчи, родени 2001 г. Момчетата от Ливърпул пристигнаха късно снощи с полет през Букурещ и имаха съвсем малко време за почивка и възстановяване. Въпреки това те направиха впечатление с добри изяви, но Литекс от своя страна показа голямо желание за победа. Мърсисайдци бяха водени в мача от Ник Маршал - шеф в Академията на Ливърпул по футболните въпроси.

Възпитаниците на Николай Димитров - Джаича натиснаха от самото начало и още в 14-ата минута можеха да поведат след грешка на вратаря Суиндел. За "Ливърпул" пък опасен удар отправи Къртис Джоунс, но стражът на ловчанлии Борислав Начев виртуозно спаси. В ответната атака след центриране отляво последва голов удар на Александър Мартинов - 1:0.

Второто полувреме започна ударно. Не бяха изминали и 5 минути и ловчанлии поведоха с 2:0. Александър Мартинов пусна хубав пас през центъра към Адриан Гиргинов, който с невероятен удар под склобката удвои. Отново след корнер защитниците не Ливърпул не се намесиха добре и Борислав Будинов с глава направи резултата класически. Ловчанлии пресираха съперника и печелиха почти всяко единоборство по терена.

При една от редките си атаки англичаните стигнаха до почетен гол. Евърт Тарсет тръгна от центъра и навърза четирима, след това технично изведе Нико Уилямс, който излъга вратаря и вкара в опразнената врата за крайното 3:1.