"Левски" приема Литекс тази вечер от 20:30 часа на "Герена" в дербито на 6-ия кръг в "А" група. "Сините" имат три поредни победи на свой терен от началото на сезона. С по толкова могат да се похвалят още и "оранжевите", както и Черно море и Черноморец. Визитата в Перник пък бе първият случай, в който отборът на Георги Иванов-Гонзо спечели, въпреки че не водеше в резултата на почивката. Сайтът на "Левски" публикува любопитни статистически данни преди сблъсъка.

"ЛЕВСКИ"
* След загубата от ЦСКА на 26 февруари (1:3), "сините" не са допускали гол на свой терен, а вкараха 22. Освен това "Левски" вече в 21 поредни мача на стадион "Георги Аспарухов" неизменно бележи поне по веднъж.

* "Сините" са между петте отбора, които още не са вкарали гол с глава. Другите са Монтана, Калиакра, Видима-Раковски и Светкавица. Литекс е номер едно по този показател с 4 попадения. "Оранжевите" са и номер едно по голове извън наказателното поле - 4. "Левски" е втори в тази класация с 2 гола.

* Избраниците на Гонзо са изпълнили най-много корнери до момента от всички отбори в "А" група - 37 (при 22 за Литекс). "Оранжевите" обаче са номер едно по направени центрирания - 143. "Левски" е втори по този показател със 127.

ЛИТЕКС
* "Оранжевите" имат само 1 загуба в последните си 40 мача в "А" група - с 0:2 от "Левски" през миналия сезон. Предишното им поражение пак бе в столицата - 0:1 срещу ЦСКА.

* Клубът записа победа в предишната си визита - 2:0 над Славия, но преди това успя да измъкне само точка в Севлиево - 1:1 срещу Видима-Раковски, при това с гол от дузпа в края. "Оранжевите" са и най-резултатният отбор в последните 15 минути на мачовете - те имат 6 гола във въпросния период. "Левски" още не е успявал да се разпише след 76-ата минута.

* Литекс е един от трите отбора, които все още не са ударили греда. Другите са Видима-Раковски и Монтана. "Сините" са втори в класацията с три греди, а повече от тях има само на сметката на Локомотив (Пловдив).

* Играчите на Литекс са най-коректните в елита. Те са извършили едва 66 нарушения до момента - по едно на всеки седем минути. Логично "оранжевите" са получили и най-малко жълти картони - само 6. Играчите на "Левски" са извършили 87 нарушения.

* Избраниците на Любослав Пенев изостават само от Лудогорец по брой удари по посока на вратата - 31 точни и 38 неточни. За новака в елита цифрите са 35 точни и 36 неточни. "Левски" има 29 точни шута и 26 излезли в аут и е четвърти в тази класация.

Факти за играчите

"ЛЕВСКИ"
* Симеон Райков е направил най-много центрирания от всички играчи в "А" група от началото на този сезон - 44. Едва 9 от тях обаче са стигнали до негов съотборник. От тези 9 точни, 6 бяха в последните два двубоя.

* Райков е трети по точни удари по посока на вратата с 8 (след Янис Зику и Здравко Лазаров). Крилото е и в Топ 5 на най-фаулираните играчи от началото на сезона в елита. Правилата срещу Райков са били нарушени 16 пъти. Първи в класацията е Марселиньо - бразилецът от Лудогорец е фаулиран 20 пъти.

* Йордан Милиев е пред 80-ия си мач за клуба във всички турнири (55 в "А" група). Защитникът има и 3 гола за "сините", последният от които бе при победата с 3:2 срещу Черно море на 20 септември миналата година.

* Сержиньо Грийн е на един мач от 30-ия си в "А" група. Холандският халф има и 1 гол - при равенството със Славия на 7 ноември.

* Следващото попадение на Дарко Тасевски ще е неговото 20-о за клуба във всички турнири. Македонският халф обаче не се е разписвал от 14 май, когато реализира при победата с 3:2 над Локомотив (Пловдив).

ЛИТЕКС
*  В миналия кръг Любослав Пенев записа 60-ия си мач като треньор в "А" група. Балансът му е 45 победи, 9 равенства и 6 загуби, при голова разлика 111:28.

* Следващият мач на Николай Бодуров ще е 110-ия му в елита. Защитникът има и 7 гола, като се разписа в последните два мача на "оранжевите". Всъщност двете му попадения дойдоха при единствените му два удара по посока на вратите на съперниците.

* Следващият гол на Светослав Тодоров ще е под №50 за него в "А" група. От досегашните 49 попадения 2 са за Добруджа, а останалите - за Литекс. Тоди е и третият най-резултатен играч на клуба в елита - след Стефан Юруков (56) и Димчо Беляков (52).

* Селио Кодо е най-резултатната резерва в елита с 2 реализирани попадения. Толкова имат и Преслав Йорданов и Мирза Мешич от Локомотив (София).

* Роберт Флорес и Марчо Дафчев са двамата футболисти, които водят класацията за асистенции в елита от началото на този сезон. Те имат по три на сметките си. С една по-малко от тях е Дарко Тасевски. Всичките голови подавания на Флорес обаче бяха срещу Светкавица при убедителния успех с 6:0, постигнат на 21 август.