Трансферът на Георги Миланов в ЦСКА Москва и налагането на куп млади играчи 6 първия отбор на Литекс са добър повод да се направи една сериозна равносметка за работата и продуктивността на академията на ловчанлии.

Школата на оранжевите започна да функционира по европейски модел от 2005 г. и бързо се утвърди като водеща в страната.

В настоящия състав на Литекс 14 от общо 26 картотекирани състезатели са с марка Made in Lovech, формирани в юношеските гарнитури, а сега неизменна част от мъжете. Като се добавят и тримата преотстъпени с договори в Добруджа, процентът на собствените кадри е доста впечатляващ.

Освен за себе си академия Литекс работи и за просперитета на родния футбол. В почти всяка национална гарнитура има по 3-4-ма оранжеви таланти, а справка показва, че над 50 футболисти, преминали през Ловеч, в момента са в тимове от А, Б и В групите на България. С тези от представителния тим на Литекс, КПД-то на оранжевата школа наистина заслужава адмирации.

Отделно има и доста играчи, продукт на академията, които в момента са в чужбина като Георги Миланов, който бе продаден в ЦСКА Москва и е поредното доказателство за класата на оранжевата школа.