Литекс разби с категоричното 5:1 Спартак (Варна) и вече мисли за 1/8-финалите в турнира за Купата на България. "Оранжевите" набараха умрялото куче от морската столица и си го изкараха на избраниците на Георги Иванов-Геша за домакинското равенство 1:1 преди дни със Славия, което свали ловчанлии от върха в "А" група.

Тази вечер Литекс се развихри в атака, като при повече концентрация дори можеше да се стигне и до още по-изразителна победа.

С оглед на очевидната разлика в класите, селекцията на Златомир Загорчич имаше тотално превъзходство и двубоят се игра през цялото време в половината на варненци. "Оранжевите" отчаяха гостите още до почивката, когато водеха с 3:0, а през втората част дръпнаха до 5:0, след което "соколите" все пак стиогнаха до почетно попадение. С два гола и асистенция за изразителния успех се отличи Петър Златинов, по един добавиха Никола Колев, Александър Цветков и Мирослав Манолов.

Загорчич излезе със състав, в който личаха имената на доста футболисти, които досега записаха малко игрово време в шампионата. Атаката поведе Миро Манолов, подпомаган по крилата от завърналия се след травма Ванжер и младокът Кирил Десподов. В халфовата линия бе гласувано доверие на друг талант - Никола Колев, както и на опитния Петър Златинов.

Добра изява на Банков в 16-ата минута предотврати ранното откриване на резултата. Стражът с мъка изби в корнер силен удар от 25 метра на Александър Цветков. От самото начало на мача се видя, че е въпрос на време да падне гол. Това се случи в 28-ата, когато Десподов центрира в пенала, Манолов укроти топката и я пусна към Златинов, а за опитния халф не бе проблем с плътен шут да се разпише за 1:0.

Натискът на ловчанлии продължи и в 39-та минута Никола Колев направи 2:0. Талантът получи отличен пас в коридор от Златинов и хладнокръвно покачи. Веднага след попадението си обаче юношата бе заменен принудително с Юрген Джазула заради получена контузия.

В 45-ата минута Александър Цветков вкара при добавка след удар на Десподов за 3:0.

Веднага след почивката Петър Златинов оплете топката в мрежата с красив прехвърлящ удар от границата на наказателното поле - 4:0.

Литекс не спря да атакува и продължи да застрашава вратата на гостите от Варна, които са раздирани от проблеми, най-вече заради безпаричието в клуба.

В 60-ата минута "оранжевите" окончателно решиха всичко, повеждайки с 5:0. Мирослав Манолов показа реализаторските си качества, след като беше изведен от Ванжер, преодоля Банков и технично реализира.

Десетина минути след това Манолов можеше да вкара още два гола, но веднъж би покрай вратата, а после с глава нацели страничната греда.

"Оранжевите" продължиха да нападат, но пропуснаха няколко положения чрез Десподов, Джазула и Ванжер. В 77-ата минута гостите от Варна стигнаха до почетно попадение чрез Симеон Ганчев, който бе оставен непокрит и отблизо бе точен за крайното 5:1.