Литекс приема латвийския Йелгава в среща реванш от първия квалификационен кръг на Лига Европа. „Оранжевите“ са в изгодна позиция, тъй като преди седмица направиха равенство 1:1 в първата среща.

Тимът от Ловеч обаче трябва да внимава, тъй като историята на клуба в евротурнирите показва, че реми навън в първата среща не гарантира на 100 процента прогрес в следващия кръг.
 
До момента Литекс има четири случая, в които постига равенство в първия мач като гост и в три от тях продължава напред. „Оранжевите“ са елиминирали ирландския Лонгфорд Таун, кипърския Омония (Никозия) и молдовския Верис. Обицата на ухото за играчите на Красимир Балъков трябва да е участието на тима в първия кръг на Купата на УЕФА през есента на 2006 г., когато след 1:1 като гост на израелския Макаби (Хайфа) Литекс отстъпи с 1:3 у дома.
 
Берое изглежда сигурен участник в следващата фаза, след като спечели с 2:0 гостуването си на литовския Атлантас. Това е втори случай в историята на клуба, в който „зелените“ печелят като гост в първия мач. Единственият друг случай е преди 35 години. Тогава тимът от Стара Загора печели с 1:0 като гост на Фенербахче, а след това побеждава с 2:1 на реванша.
 
Това е и последният пример, когато беройци записват победа в Европа и елиминират съперник. След отстраняването на турските „канарчета“ Берое отпада от Раднички (Ниш). В годините след това „зелените“ винаги са отпадали от първия си съперник в евротурнирите – Динамо (Киев), Рапид (Виена) и Апоел (Тел Авив).
 
СЛУЧАИТЕ, В КОИТО ЛИТЕКС ПРАВИ РАВЕН КАТО ГОСТ В ПЪРВИЯ МАЧ
Сезон 2001/02, Купа на УЕФА, I кв. кръг
Лонгфорд Таун (Ейре) – Литекс 1:1
Литекс – Лонгфорд Таун (Ейре) 2:0

Сезон 2006/07, Купа на УЕФА, II кв. кръг
Омония (Никозия, Кип) – Литекс 0:0
Литекс – Омония (Никозия, Кип) 2:1
 
Сезон 2006/07, Купа на УЕФА, I кръг
Макаби (Хайфа, Изр) – Литекс 1:1
Литекс – Макаби (Хайфа, Изп) 1:3

Сезон 2014/15, Лига Европа, I кв. кръг
Верис (Мол) – Литекс 0:0
Литекс – Верис (Мол) 3:0

СЛУЧАЯТ, В КОЙТО БЕРОЕ ЗАПИСВА ПОБЕДА КАТО ГОСТ В ПЪРВИЯ МАЧ
Сезон 1980/81, Купа на УЕФА, I кръг
Фенербахче (Тур) – Берое 0:1
Берое – Фенербахче (Тур) 2:1