Лицензионната комисия към Българския футболен съюз публикува поредно съобщение, в което категорично обяви, че ЦСКА, Локомотив (София), Марек и Хасково имат право да участват единствено в аматьорските дивизии на българския футбол. Преди часове Гриша Ганчев потвърди, че "армейците" ще бъдат във "В" група. И днес се появиха спекулации, че има възможност ЦСКА за започне от "Б" група, което принуди Лицензионната комисия да реагира. От БФС са категорични, че няма как да настъпи промяна и ЦСКА и Локо (Сф) ще играят в Югозападната "В" група. Там се озовава и Марек, който също остана без лиценз за професионалния футбол.

Както е известно, жребият за "А" група ще се тегли утре от 11:00 часа в сградата на Българския футболен съюз на ул. "Цар Иван-Асен II" 26. Половин час по-късно ще се проведе и жребият за "Б" група.

Цялото съобщение на Лицензионната комисия:

Във връзка със зачестилите съобщения и тиражирането на различни варианти относно получаването на лиценз за участието в професионалните футболни групи, уведомяваме всички заинтересовани лица за следното:

Лицензионната процедура за „А“ група за сезон 2015/2016 приключи. За предстоящия сезон лиценз за „А“ група са получили 10 клуба (пет от тях по право поради получен  лиценз за турнирите на УЕФА). Лиценз са получили футболните клубове, които са се класирали по спортни резултати в „А“ група и са покрили критериите за „А“ група съгласно Наредбата за национално клубно лицензиране.

Стандартната лицензионната процедура за „Б“ група за сезон 2015/2016 също е приключила. Лиценз е даден на 10 клуба, които са се класирали за участие в „Б“ група по спортни резултати и са покрили критериите за „Б“ група съгласно Наредбата за национално клубно лицензиране.

Към момента не е приключила процедурата по лицензиране по чл.15 и Анекс IV  - получаване на специално разрешение за клубовете, които по спортни резултати са получили право на участие  в „Б“ група. Тази процедура се отнася само до тези клубове и само за предстоящия сезон.

Клубовете, които по спортни резултати са придобили правото да участват в професионалните групи, но не са покрили критериите за лицензиране, имат право да участват в аматьорските групи. Тези клубове са: ПФК ЦСКА, ПФК Локомотив (София), ПФК Марек 2010 и ПФК Хасково 2009. Към настоящия момент не съществува никаква възможност тези клубове да бъдат лицензирани, или отново да се стартира процедура по лицензиране, независимо дали тези клубове ще предприемат мерки по изпълнението на критериите.

За допълнителна яснота Лицензионната комисия обобщава, че нито един клуб не е получил и няма да получи лиценз, ако към 31 декември на предходната година е имал просрочени задължения по трансферни суми към футболни клубове, по трудови възнаграждения към регулирания персонал и по плащания към НАП, а към 31 март не ги погасил или разсрочил.

Контрола по спазването на правилата на Наредбите за лицензиране се осъществява от УЕФА, която е в правото си да прави внезапни проверки, като при нарушаването на кое и да е от правилата ще доведе до съответните санкции, включително отнемането на правото на БФС да лицензира футболните клубове.