Селекционерът на литовския национален отбор Едгарас Янкаускас представи състава, с който ще участва в октомврийския мач от квалификациите за Евро 2024. На 14 октомври литовците гостуват на България в София, а три дни по-късно приемат Унгария. Тимът на Литва има 2 точки, колкото и България, така че гостуването им в София се оказва фундаментално в опита да се измъкнат от последната 5-а позиция в Група „G“.

Янкаускас определи състава на литовския национален отбор за предстоящите два мача. Сред избраниците му прави впечатление присъствието на бившия вратар на ЦСКА Витаутас Черниаускас.

В сравнение с предходния септемврийски прозорец има три промени в състава на Литва - контузените Дейвидас Шешплаукис, Донатас Казлаускас и Артемиус Тутушкинас са заменени от завърналите се Модестас Воробьовас, Клаудиус Упстас и Едгарас Уткус, който облича фланелката на националния отбор след повече повече от една година пауза. Също така днес беше потвърдено, че нападaтелят на Ботев (Пловдив) Фаустас Степонавичюс ще бъде добавен към селекцията.

А завръщането на Едгарас Уткус беше едно от най-дългоочакваните за феновете в балтийската страна.

"Както и всички играчи, Уткус е важна единица, особено на позицията, която е най-уязвима за нас. Последният мач срещу Сърбия показа, че имаме проблеми там и те трябва да бъдат решени. Твърде лесно позволяваме голове или удари към вратата от тези зони. А изграждането на атаки с него е плюс за отбора", заяви cелекционерът на литовците Янкаускас.

23-годишният дефанзивен халф е смятан за една от най-големите надежди в местния футбол. Той е юноша на френския Монако, а в момента играе за Серкъл (Брюж) в елитната белгийска дивизия, където за два сезона има 28 мача и 3 гола. Трябва да се отбележи обаче, че прогресът му беше спрян от тежка контузия на коляното – скъсани кръстни връзки и менискус. Тази сложна травма го вади от футбола почти за една година. Но сега макар и без игрова практика, шансовете му да започне срещу България не са никак малки. В националния отбор обаче е много вероятно да бъде използван в центъра на защитата, особено при формация с трима пред вратаря и двама халф-бекове.

"Връщането му е още един шанс да намерим решение в тази зона. Освен това, той не се страхува да играе с топката, да тръгва с нея напред", доволен е треньорът на Литва.

След това той беше помолен да сравни двата отбора, с които ще играят литовците. Както и през юни, така и сега последователността е първо с България, после с Унгария. И Янкаускас се доказва като голям професионалист. Той не само следи българските национали, но гледа мачове от българското първенство, и демонстрира познания.

"Разликата между унгарци и българи е наистина осезаема. Унгарците в момента се радват на футболен бум и формално са по-силната опозиция, но българите ще бъдат също толкова опасни. Имах възможността да гледам доста мачове от българското първенство, защото те са наши съперници, там играе нашият футболист Фаустас Степонавичус. Атмосферата, която сега обгръща българския футбол е впечатляваща, не изостава много от най-силните европейски клубни първенства. Националите им имат доста игрова практика, така че може би нямат известни имена като унгарците, но наистина са качествени състезатели".

"Кирил Десподов наскоро премина в ПАОК Солун, Илия Груев - в Лийдс Юнайтед, няколко играчи са в Серия „А“ и Серия „Б4 в Италия. Българите също не могат да спечелят вече пет мача, така че също са отбор, жаден за победи. Сериозен противник, който познаваме добре. Очаква ни сериозен мач с пряк съперник в класирането", каза треньорът.

Янкаускас се притеснява, че голяма част от литовците зад граница са с доста ограничен игрови опит.

"Повечето наши футболисти, които играят в чужбина, може би с изключение на Викинтас Сливка, получават малко игрови минути. Юстас Ласицкас също получи 90 минути тази седмица за първи път този сезон. Бихме искали нашите легионери да имат повече време на терена. Но дори и без него, отчитаме факта, че те тренират с професионалисти от най-високо ниво. Това може да се каже за Гвидас Гинейтис, Юстас Ласицкас, Модестас Воробьовас, Федор Черних и Гитис Паулаускас, които получават минути, но не достатъчно. Поради тази причина ни е трудно във втория мач от прозореца, тъй като изразходваме много енергия по време на първия“, завърши специалистът.

СЪСТАВЪТ НА ЛИТВА
Вратари: Едвинас Гертмонас (Жалгирис Вилнюс), Емилиус Зубас (Апоел Тел Авив, Израел), Витаутас Черниаускас (Паневежис)
Защитници: Линас Климавичус, Маркас Бенета, Пиюс Ширвис (и тримата от Паневежис), Едвинас Гирдвайнис (Жалгирис Каунас), Кипрас Кажуколовас (Жалгирис Вилнюс), Клаудиус Упстас (Хегелман), Рокас Лекиатас (ФА Шауляй), Юстас Ласицкас (Олимпия Любляна, Словения), Едгарас Уткус (Серкъл Брюж, Белгия)
Полузащитници и нападатели: Гвидас Гинейтис (Торино, Италия), Овидиус Вербицкас, Паулиус Голубицкас, Арвидас Новиковас (и тримата от Жалгирис Вилнюс), Елигиус Янкаускас и Даниел Романовски (двамата от ФА Шауляй), Модестас Воробьовас (Истанбулспор, Турция), Матиюс Ремейкис (Паневежис), Викинтас Сливка (Ламия, Гърция), Гитис Паулаускас (Егнатия Рогожине, Албания), Федор Черних (АЕЛ Лимасол, Кипър)

Нашата група в квалификациите за Евро 2024