Левски и Локомотив (Пловдив) се срещат за 103-и път в “А” група. “Сините” имат 69 победи, 21 равенства и 12 загуби при голова разлика 222:77. В последните десет мача с Локомотив Левски има осем победи, реми и загуба - 0:1 на 19 март 2008 г. в Пловдив.

Гостите са стигнали до едва две победи и три равенства в София. Последното реми бе на 2 май 1993 г. - 2:2, а пълният успех - през есента на 1985 г. - 1:0.

ФОРМА
Левски

*Загубата в Ловеч (1:2) бе първа за “сините” от 15 август насам, когато тимът падна със същия резултат в Бургас. Отборът на Ясен Петров има 13 точки в последните шест мача - с една по-малко от Литекс и четири повече от Локомотив Пловдив за същия период.

*Левски не е допускал поражение на стадион „Георги Аспарухов" вече над десет месеца - от 18 октомври 2009 г., когато в София спечели Берое. Всъщност, оттогава тимът има 13 победи и едно равенство на свой терен при голова разлика 40:5.

*Следващото равенство в елита ще бъде под номер 420 за Левски. В цялата история на А група само Локомотив София има повече ремита - 425.

*”Сините” имат най-силната атака в елита с 25 реализирани гола. 11 от тези попадения дойдоха в последните 15 минути на двете полувремена, показател, по който сините също са номер едно в елита.

*Ясен Петров е пуснал в игра 27 футболисти - само ЦСКА (29) е използвал повече. За Локомотив Пловдив мач през този сезон са записали 23 състезатели, като тимът е номер едно по използвани защитници - деветима играчи.

Локомотив (Пловдив)

*Отборът е в серия от три поредни равенства, с които събра общо пет - най-много от всички тимове в елита. Пловдивчани обаче загубиха предишните си две визити в София - 0:3 от Локомотив и 1:2 от Славия, като това са и единствените им поражения досега през първенството.

*Локомотив е със седем места нагоре и девет точки повече отколкото по същото време през миналия сезон. За Левски сравнението с октомври 2009 е подобно - пет места напред и девет точки повече.

*Пловдивчани изпадат най-често в засада - 36 пъти досега. Играчите на Левски са оставали зад гърба на защитниците 22 пъти.

*Срещу Пирин Рангел Абушев стана седмият футболист, разписал се за Локомотив през това първенство. Повече състезатели са се разписали само за лидерите Левски и Литекс (по девет) и аутсайдера Миньор (осем).

Факти за играчите
Левски

*Жоазиньо е пред 70-ия си мач в “А” група. Този сезон бразилецът е направил най-много центрирания от всички футболисти в “А” група и има пет асистенции - една по-малко от Дарко Тасевски.

*Гара Дембеле е водещият голмайстор на “А” група с 14 си гола. За тях той се нуждаеше от само 19 точни изстрела.

*Дембеле е пред 20-ия си мач за Левски във всички турнири този сезон. Той има и 21 гола. Следващото му попадение в “А” група пък ще бъде 20-о за него в елита (5 за Локомотив Пловдив).

*С 35-те си нарушения Демебеле е на върха и по този показател в елита. Французинът е извършил над 20 процента от всички фаулове на сметката на сините.

*Жоазиньо и Дембеле са между петте футболисти, ударили по две греди до момента. Другите са Христо Златински, Младен Стоев и Иван Александров.

Локомотив (Пловдив)
*Ако играе, Габор Ерош ще запише 20-ия си мач в “А” група. В тях той има един гол и две асистенции.

*Ерош е единственият футболист на Локомотив, вкарал гол, след като се е появил в игра като резерва.

*Голът, който Здравко Лазаров реализира в последното домакинство на отбора - срещу Берое - бе 50-ти за него в “А” група.

*Лазаров, Христо Златински и Евертон Джилио не са изпускали мач досега.

*Здравко Лазаров, Базил де Карвальо и Христо Златински са в Топ 5 на най-фаулираните футболисти през сезона. Те тримата са претърпели близо една пета от всички нарушения срещу играчи на Локомотив. Де Карвальо и Лазаров са в челото и по засади - общо над 25.

Съдията
Ивайло Стоянов (Петрич)

*Свирил е най-много мачове този сезон в елита - осем. В тях е показал 46 жълти и 3 червени картона.

*Баланс от двубоите на Стоянов до момента - 2 победи за домакините, 5 равенства и един успех на гостите.

*От началото на първенството не е бил съдия нито на Левски, нито на Локомотив Пловдив. През миналия сезон обаче бе арбитър на последния домакински двубой, загубен от сините - 0:1 от Берое./БЛИЦ

*Забележка: Фактите са използвани от официалния сайт на Левски