Изпълнителният директор на Локомотив (София) Иво Тонев застана виновно пред камерите и театрално обяви: “Ние сме абсолютните глупаци на България!”. Трогателното откровение, сякаш излязло изпод перото на Шекспир, просълзи само наивниците след загубата с 0:1 от Черноморец в София. Дали обаче такива останаха в “Надежда”... Глупаци или хитреци са “червено-черните” или по-скоро техните началници, дърпащи конците отгоре.

И малоумниците разбраха, че Локомотив би отбой не само за първото място, но и за европейските клубни турнири. Ще извиняват Николай Гигов, Иво Тонев и останалите “машинисти”, но и от село Окоп да бяха на тяхното място, пак щях да се закрепят поне на третата позиция в крайното класиране. С яко окопаване и прокарване на тунели щяха да го закарат пустия му влак до Европата!
Тук въпросът не опира до умения, а до желание, а на всички ни стана ясно, че “железничарите” нямат никакви амбиции да участват в евротурнирите наесен. От фаворит за титлата Локото за отрицателно време бе изхвърлен от призовата тройка. Или може би сам се отклони от релсите, водещи към Стария континент, за да се озове в четвърта глуха.

В последните си четири домакински мача – срещу Миньор, Славия, Черно море и Черноморец, от 12 възможни точки “червено-черните” спечелиха само 2 – при равенствата с перничани и “белите”. След 1:1 с Миньор всички в “Надежда” се държаха неадекватно. Мартин Камбуров се мъчеше да се направи на ядосан, Тонев опита да се вайка и тюхка. Ала нито единият, нито другият, нито останалите не изиграха професионално ролите си пред телевизионните камери и микрофони. Зад прозрачната маска на лъжата им се виждаше сянката на истината, подсказваща ни, че Локомотив не само ще сдаде златото, но и европейската си виза. Защо? Заради нечий натиск и желание “евробоецът” Левски да се завърне там, където най-много е брал срам? Заради печалба от тотото поради високите коефициенти? Заради евентуалното напускане на Гигов? Въпроси, на които стопроцентови отговори никога няма да получим. Съмнението за умишленото сдаване на титлата и третото място обаче ще останат завинаги, а тези, които до вчера обичаха до болка Локомотив, едва ли ще ходят повече със страст на стадиона, за да подкрепят своите. Те вече не чувстват настоящото ръководство и този отбор за свои, а за чужди.

Мнозина през цялото първенство се мъчеха да ни втълпят колко честен футбол се играе в българското първенство. Как уредените мачове драстично намели. Вадеха за примери десетки резултати от настоящия сезон. Честен ли обаче бе двубоят Славия – Локомотив (Пловдив)? Имало ли е залози, и то огромни залози, за сензационната победа на изпадналия Спортист (Своге) над хита Миньор насред Перник?  Къде е държавата в случая? Къде е комисията, грижеща се за феърплея в родния шампионат? Истината, колкото и да я търсим, никога не ще я открием. Както казва един футболист, за жалост пожелал да запази анонимност: “Изкарват Сашо Диков най-болния мозък, но човекът е прав – половината от мачовете у нас за нагласени!”. Всъщност всичко ще излезе наяве само когато някой най-сетне проговори...
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ