Локомотив (Сф) не дължи нито лев на Българския футболен съюз и Професионалната футболна лига. Това съобщи адвокатът на столичния клуб Михаил Михайлов пред БЛИЦ.

Според него “червено-черните” няма да имат никакъв проблем да получат лиценз за втория полусезон в “А” група. “Ръководството на клуба направи всичко необходимо да реши финансовите проблеми до края на зимната пауза. Платили сме вече всичко дължимо към БФС и ПФЛ, всички съдийски такси, административни разходи и т.н. Локомотив (Сф) започва начисто пролетния полусезон”, заяви Михайлов.

Той внесе яснота и по отношение на други текущи дела.“Що се отнася до футболистите, може да се каже, че на 90 процента сме изплатили дължимото. В някои от случаите дори ние обжалвахме решенията на съда и спечелихме. Такъв е случая с Румен Горанов, който беше подал иск за 56 000 лева. Спечелихме го. Така стана и с бившия вратар на тима Боян Пейков. Момчето имаше претенции за 57 000 лева, накрая се оказа, че има да взима само 3000. Той беше предявил иск за 52 000 лева. Пред Арбитражния съд оборихме 5 от 7-те точки, по които има искания. Така че в крайна сметка сумата се оказа в пъти по-малка. Три дни по-късно той заведе и гражданско дело. Предполагам, че може да му се наложи дори да връща суми след това, защото в момента разполагаме с всички ордери за изплатени му суми.

Идентична е ситуацията с Танко Дяков - имаше претенции за 14 000, в крайна сметка ще получи 1400. Владислав Романов пък е подал искова молба за 24 000 лева. Според мен няма как да вземе тези пари, подчерта адвокат Михайлов пред БЛИЦ. – Подразнени сме от претенциите на Ивайло Димитров – Шведа. Там случая е по-особен. Знаете ли за какъв гаф става въпрос? На 11 януари 2013 година 53-и състав на Софийски градски съд, Второ гражданско отделение, присъжда на Иво Димитров сумата от 34 000 лева. 4 дни по-късно обаче, на 15 януари 2013 година същият 53-и състав ни изпрати друго решение, в което елиминира на практика предното. В него се посочва, че е била направена груба грешка. “Съдът признава 11 800 лева като иск, и отхвърля 22 200 лева над тази сума, изискуема от клуба.” Тоест, съдът признава грешката си, която обаче не е за някакви смешни пари, ами за 22 200 лева!? Кажете ми, има ли такава грешка в света? Аз поне не знам за подобен случай”, чуди се Михайлов.

Срещу Локомотив има заведени дела и от други бивши футболисти. Последното е от защитника Милен Лахчев. Най-сериозна е ситуацията със сърбина Дарко Савич. Той води две дела срещу “железничарите”. Първото – за 30 000 лева, е спечелил на първа инстанция. “Постигнали сме договорка с частен съдебен изпълнител Ренета Милчева за разсрочено плащане по това дело”, поясни адвокат Михайлов. Относно вторият иск на сърбина - за други 100 000 лева, юристът смята, че Савич няма никакъв шанс да ги получи. Днес (б.р.-четвъртък) се разделихме по взаимно съгласие с Павел Петков. Появиха се различни интерпретации и по този въпрос и затова искам да внеса яснота. Той имаше едни претенции, но ще вземе само една заплата.”

Савич и Ивайло Димитров пък са подали жалби до две инстанции – до Лицензионната комисия и до Граждански съд. Трябва да се знае, че футболистите трябва да избират – или искат да ни се отнеме лиценза, или претендират пред Граждански съд. И двете едновременно – не става за пред Лицензионната комисия. Другото, което трябва да се знае, е че всички дела, заведени през 2012 година, могат евентуално да имат ефект върху лиценза ни чак през есента на 2013 година, но не и сега. Старият случай с Добри Митов в момента се разглежда от Върховния съд, тъй като на един от документите е фалшифициран подписът на Николай Гигов. Това е картината. Пак повтарям – представили сме всички необходими документи пред Лицензионната комисия и не очаквам проблеми”, заяви Михайлов.

Той внесе яснота и по въпроса със стадион “Локомотив”. “Ние имахме намерение още сега да бъде стартиран ремонт на проблемните въжета и секторът за гости със средства на г-н Николай Гигов. Стана ясно обаче че сроковете са твърде кратки и няма да успеем да се справим с всичко, тъй като има все още неща за изчистване. Затова се разбрахме с областния управител да не прибързваме и това да стане през лятото. През целият пролетен полусезон ще играем в Своге. Там ще посрещнем ЦСКА за купата, Лудогорец за първенство, въобще всичките ни домакинства ще бъдат там. От новия сезон, още от първия кръг, Локомотив ще домакинства в “Надежда”. За това имам уверението на всички отговорни фактори. В заключение искам да кажа, че на футболистите и треньорите са изплатени всички заплати и премии до януари 2013 година. Президентът Гигов прави всичко по силите си за Локомотив и ще остане начело на клуба и за в бъдеще. Ще осигури и пари за нормалното функциониране на клуба”, заяви още адвокат Михайлов.
МИЛЕН ДИМИТРОВ/БЛИЦ

СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ: "А" ГРУПА - ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКА

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ