Победата с 3:1 над Хебър в събота сложи края на черната серия на ЦСКА от 7 двубоя без победа във всички турнири, в които се бяха събрали цели 6 загуби и 1 равенство. За армейците обаче продължава да е в ход друга, още по-негативна и може би безпрецедентна поредица, пише „Тема Спорт“. След почетното попадение на Макни от пазарджиклии тимът вече е допуснал гол във всеки от последните си 12 официални мача! Червените не са запазвали мрежата си суха вече близо 3 месеца от победата с 2:0 над вечния съперник Левски на 7 април.

Черната серия започна с шокиращата загуба с 1:2 на „Васил Левски“ от Пирин, която беше първа за орлетата в историята срещу ЦСКА като гост. Тя бе донесена до голяма степен от Иван Тасев, който пък вече носи червената фланелка. До края на миналата кампания армейците спечелиха само още два пъти – като гости на Арда и в плейофното вечно дерби с Левски. В тях обаче допуснаха съответно две и едно попадения, като и в двата двубоя не изглеждаше невъзможно и да допуснат изравняване до 3:3.

След това ЦСКА загуби и двата си полуфинални сблъсъка с Ботев Пловдив за купата, 3 от останалите си 4 мача в плейофите на първенството, както и решителния бараж за участие в Европа с ЦСКА 1948. Единствената среща, в която не беше допуснато поражение, пък бе равенството 2:2 с Крумовград, когато Джонатан Линдсет пропусна дузпа. И тогава обаче основна роля мачът да не бъде спечелен имаха

Елементарните
грешки в защита

които се повтарят и през новия сезон.

При гостуването на Лудогорец Християн Петров си отбеляза нелеп автогол при една от малкото атаки на разградчани в първия час от дербито. Срещу Хебър пък възпитаниците на Томислав Стипич не бяха подредени добре при бързо изпълнен тъч отляво по атаката на гостите и това във втори пореден мач не позволи на Иван Дюлгеров да запази дебютната си суха мрежа в ЦСКА.

Дори в най-черната серия в историята, когато червените не успяха да отбележат гол в 10 срещи и записаха 12 поредни двубоя без победа, те нямаха толкова лоша статистика, що се отнася до инкасираните попадения. Става въпрос за пролетта на 2015 година, когато първият успех дойде чак в последния кръг, когато под ръководството на Любослав Пенев беше победен Литекс с 3:1, а след това лицензът на ЦСКА беше отнет. Дори и тогава обаче армейците стигнаха до 4 нулеви равенства (срещу Лудогорец, Ботев Пловдив и два пъти срещу Берое), тоест не допуснаха голове в тези мачове. В онези 12 сблъсъка тимът извади топката от мрежата си общо 16 пъти, докато в настоящите 12

това стана в
цели 19 случая

Нито веднъж през този век ЦСКА не се е намирал в толкова голяма дефанзивна дупка. Няма и отбор в професионалния ни футбол, който дори да е близо до толкова дълга актуална серия. Така 9 години след като червените не успяваха в 10 поредни мача да вкарат гол, сега не запазват суха мрежа в 12 последователни срещи, а серията може и да продължи с гостуването на Спартак Варна в събота. Любопитно е, че и двете негативни поредици са белязани от смяна на собствеността – идването и напускането на Гриша Ганчев.

ПОСЛЕДНИТЕ 12 МАЧА НА ЦСКА

12 април         ЦСКА – Пирин Бл    1:2

17 април         ЦСКА – Ботев Пд     0:1

21 април         Арда – ЦСКА 2:3

27 април         ЦСКА – Левски         3:1

1 май   Ботев Пд – ЦСКА     2:0

11 май Лудогорец – ЦСКА   3:1

18 май ЦСКА – Крумовград 2:2

23 май ЦСКА – Черно море 0:1

26 май Локо Пд – ЦСКА      1:0

31 май ЦСКА – ЦСКА 1948 0:2

21 юли            Лудогорец – ЦСКА   1:0

27 юли            ЦСКА – Хебър          3:1

Баланс: 3 победи, 1 равенство, 8 загуби, г.р. 13-19