Националният селекционер на България Лотар Матеус даде пресконференция преди мача с Швейцария. Европейската квалификация е на 26 март (събота) от 18:45 часа на Националния стадион “Васил Левски”.

“Искам да поздравя президента Борислав Михайлов, който вече е част от международния футбол”, бяха първите думи на германеца.

-Г-н Матеус, имате ли проблеми с контузени футболисти?
-Станислав Ангелов и Благой Георгиев не могат да тренират с нас днес, но по информация на медицинския щаб от утре трябва да се включат наравно с останалите. Радостен съм за мача с Швейцария. Не само, защото Хицфелд е треньор, с когото постигнах много успехи в Байерн (Мюнхен), а и защото това е официален мач, от когото зависи класирането ни за европейското първенство. Очаквам да постигнем победа пред собствена публика. Във футбола всичко е възможно и въпреки първоначалните две загуби, имаме шансове. Трябва да сме наясно обаче, че сме аутсайдери за първите две места. След първите две поражения не трябва да си позволяваме ново. Затова ще използвам следващите 3-4 дни, за да се подготвим добре и да се концентрираме. За един треньор е хубаво да има на разположение повече от 48 часа заедно с отбора.

-Това е първият ви официален мач пред българска публика, по-различно ли е?
-Радвам се за този двубой, тъй като е много важен, а и интересът на феновете е голям. Надяваме се да поднесем на привържениците хубав мач и добър резултат.

-Част от играчите на Швейцария отпаднаха заради контузии. Това прави ли задачата ни по-лесна?
-Съперникът има футболисти, на които не може да разчита, но разполага с всички, които са играли в последните мачове. Ако аз бях журналист обаче, щях да задам въпрос: “До колко ще се отрази отпадането на Мартин Петров” и “Как аз като треньор трябва да компенсирам отсъствието му”. Това е и задачата на моя колега от Швейцария. На нас ни липсва и Чавдар Янков, двама ключови футболисти. Както вече казах, на Швейцария не им липсват играчи, които са титуляри.

-Как ще подходи националния ни отбор срещу Швейцария?
-Това е като финал и за двата отбора. Наясно сме, че мачът трае 90 и още няколко минути. Играем пред собствена публика и трябва да намерим подходящия баланс между офанзивните и дефанзивните футболисти. Наясно сме с качествата на швейцарския футбол, те разполагат с прекрасни индивидуалности и до колкото си спомням на световното първенство миналата година те бяха единственият отбор, който победи Испания.

-Кой ще замени Мартин Петров?
-Няма как да назова името, който ще замени Мартин Петров?

-Как ще накарате хората да дойдат на стадиона, тъй като в последните години те търпяха много разочарования?
-Това е една много сериозна среща и се нуждаем от подкрепата на всеки фен в България, защото вярвам, че те могат да са 12-ият играч на нашия отбор. И без Бербатов и Стоичков стадионът трябва да се напълни. Аз самият съм наясно колко важен е този двубой.

-Има ли интерес към вас от други отбори, ще си тръгнете ли след евентуална загуба от Швейцария?
-Толкова много се изписа и изговори на тази тема. Аз ще кажа, че съм изцяло концентриран върху работата ис в България. Надявам се да я върша още много години, това обаче зависи от успехите, които ще постигнем занапред. Във връзка с тези спекулации ще кажа, че нямам никакъв контакт с нито един клуб или федерация.

-В добро състояние ли са играчите от “А” група?
-Още преди две седмици се убедих в добрата форма на повиканите от българското първенство.

-Вашият син ще дойде ли и на кой ще стиска палци?
-Синът ми ще бъде на мача и разбира се, че ще стиска палци за България, тъй като баща му е селекционер на България. Иначе няма да получава джобни.