“Левски” приема Лудогорец в дербито от 22-ия кръг на “А” група. Двубоят е от 19:30 часа на стадион “Георги Аспарухов” и ще бъде предаван пряко по БНТ. Преди мача двата тима са с по 45 точки и заемат трето и четвърто място. През есента тимът от Разград спечели срещу “сините” с 2:1 при откриването на новия си стадион. В момента и двата тима са в поредица от загуби. “Левски” записа две поражения – от Миньор, което доведе до смяната на Николай Костов, и от Литекс. Лудогорец е с три поредни поражения – от Локомотив (Пловдив), Славия и Черно море. Нова загуба за един от двата отбора почти сигурно ще ги изключи от борбата за титлата.

Лудогорец преследва историческо постижение днес на “Герена”. Само два пъти в историята “Левски” е губил и двата мача през сезона от новак в елита. През 1952 година “сините” падат два пъти с по 0:1 от Спартак (Плевен). През сезон 1989/90 тимът от столицата губи два пъти от Хебър – 0:2 в Пазарджик и 1:2 в София. Само три пъти в историята си “Левски” е записвал поредица от три поредни загуби, а само веднъж – четири (през сезон 1959/60).

Някои любопитни факти преди мача:
*“Левски” винаги печели, ако вкара първия гол (15 пъти) и губи, ако допусне първи (шест пъти).

*“Левски” има само един гол след изпълнение на ъглов удар (от 129 опита) и едва пет попадения след статични положения и заедно с Лудогорец (шест попадения от стандартни ситуации) са най-слабите отбори в елита по този показател.

*Лудогорец, Видима-Раковски и “Левски” са единствените в “А” група, които нямат дори и точка в последните два кръга. Лудогорец и съставът от Севлиево дори са в серия от три поредни загуби.

*Вторите полувреме за тима на Ивайло Петев осезаемо са по-силни, що се отнася до отбелязаните голове - 33 попадения след почивката, което логично е най-високото постижение в А група. “Левски” е реализирал два пъти по-малко голове след паузата - 17.

*Лудогорец и “Левски” са в Топ 5 на най-коректните отбори в елита. “Зелените” са извършили 339 нарушения, а сините - 364. Лидер по този показател е Литекс с 305 извършени нарушения.

*Христо Йовов чака мач №270 за клуба във всички турнири. Ако го изиграе, той ще изпревари Божидар Искренов във вечната ранглиста на “Левски”.

*Пламен Илиев е пред 40-ия си мач за клуба. Вратарят е допуснал 29 гола до момента.

*Йордан Милиев е пред 70-ата си среща за клуба в “А” група. Бранителят има и два гола за “сините” в елита, но не се е разписвал от 20 септември 2010 г., когато реализира при успеха с 3:2 над Черно море.

*При загубата от Славия Станислав Генчев записа мач номер 200 в “А” група. Халфът има и 23 гола. Неговият дебют в елита бе с екипа на “Левски” през сезона 1998/99 година. Общо той има 53 срещи и пет попадения за “сините” в първенството (76 мача и осем гола във всички турнири).

*Шоко и Михаил Александров са в Топ 5 на футболистите с най-много асистенции през сезона. Бразилецът има седем, а Александров - шест. Първи е Здравко Лазаров с осем подавания, довели до гол. По седем имат Борис Галчев и Лоривал Асис.

*Съдията Николай Йорданов е ръководил по 1 мач на двата тима от началото на сезона – Черноморец – “Левски” 2:0 и Светкавица – Лудогорец 0:1.

*Реферът е ръководил общо 18 мача на “Левски” – 7 победи, 5 равенства и 6 загуби, г.р. 26:19. Ръководил е само един мач на Лудогорец, победата с 1:0 срещу Светкавица.

“Левски” – Лудогорец
Днес
от 19:30 часа
Стадион “Георги Аспарухов”
Пряко по БНТ
Съдия:
Николай Йорданов

Вероятни състави:

"ЛЕВСКИ": Пламен Илиев, Дъстли Мулдер, Йордан Милиев, Сюлейман Диамутен, Орлин Старокин, Сержиньо Грийн, Владимир Гаджев, Кристовао Рамос, Тони Калво, Дарко Тасевски (Иван Цветков), Жуниньо
Резерви: Божидар Митрев, Стефан Станчев, Иво Иванов, Даниел Димов, Даниел Младенов, Христо Йовов
Контузен: Нуно Пинто, Наказани: няма

ЛУДОГОРЕЦРадек Петър, Йордан Минев, Александър Барт, Любомир Гулдан, Шоко, Станислав Генчев, Светослав Дяков, Михаил Александров, Мирослав Иванов, Емил Гъргоров, Иван Стоянов
Резерви: Урош Голубович, Витиня, Теро Мантула, Младен Касчелан, Георги Костадинов, Кристиян Кабаселе
Контузени: Димо Бакалов, Марин Ярабица, Жуниор Кишада, Марселиньо; Наказани: Няма

“Левски” – Лудогорец