Шампионът Лудогорец гостува на Литекс в дербито на петия кръг в “А” група. Двубоят е от 20 часа тази вечер. Мачът се очертава като изключително интересен не само защото в Ловеч се играе трудно. През миналата година “оранжевите” станаха единственият отбор, който не само не загуби от Лудогорец, но и успя да завърши сезона с положителен баланс срещу шампионите.

В първия сблъсък между двата отбора Литекс победи с 2:1 на собствен терен. В герои за отбора, воден от Любослав Пенев, се превърнаха националът Георги Миланов и Христо Янев, а единственото попадение за разградчани бе дело на Марселиньо.

Във втората среща Литекс за малко да откаже разградчани от борбата за титлата. Момчил Цветанов откри резултата в 75-ата минута, но малко по-късно Станислав Генчев реализира за 1:1. При този резултат приключи и двубоят, а разградчани изостанаха на 8 точки от тогавашния лидер в класирането – ЦСКА. Все пак Лудогорец се добра до титлата, но само защото в оставащите пет мача до края на сезона “червените” загубиха на три пъти – от Левски, от Миньор и в директния двубой с разградчани.

Непосредствено след равенството в Разград треньорът на Литекс Христо Стоичков изригна по адрес на Боби Михайлов и призна, че е изтрил телефонният му номер от указателя си. Повод за това стана неотсъдената дузпа за нарушение срещу Галин Иванов. Съдия на мача бе Калин Людмилов, който си навлече гибелния гняв на Камата.

“Като не става за футболен рефер, да върши нещо друго. Ако иска, да мете улиците. А те (БФС) какво правят - на последния мач един милиционер, дето не му дават да е регулировчик даже, го пратили да свири пред пълен стадион. И той какво? Не само се посира, ами и се омазва целия пред хиляди хора”, гневеше се Стичков след мача в Разград.

Освен положителният баланс на Литекс разградчани имат и други причини да се борят за победата днес. Първо те искат да защитят титлата си от миналата година. Второ – треньорът на тима Ивайло Петев ще се прибере в родния си град Ловеч и със сигурност не иска да се посрами. Той бе част от онзи състав на “оранжевите”, който на два пъти триумфира с шампионската титла, но сега това е само спомен за него. От години Петев не поддържа никакъв контакт с Гриша Ганчев. Със сигурност обаче той не е очарован от отношението към него. Още като футболист го забиха на пейката за сметка на Драголюб Симонович. А впоследствие една дузина негови съотборници останаха на работа в отбора – Стойчо Стоилов, Николай Димитров – Джаич, Витомир Вутов.
Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев също е пряко свързан с Ловеч. Майка му е дългогодишна директорка на предприятието за производство на велосипеди “Балкан”. В зората на демокрацията това е и един от първите заводи, които братята Домусчиеви купуват. 

Един срещу друг в “А” група:

Литекс - Лудогорец 2:1

1:0 Георги Миланов (18), 2:0 Христо Янев (22), 2:1 Марселиньо (27)

Лудогорец - Литекс 1:1
0:1 Момчил Цветанов (75), 1:1 Станислав Генчев (80)