Лудогорец чупи български футболни рекорди не само в Европа, но и в статистиката на “А” група. Тимът от Разград се доближава до третата си шампионска титла и днес има решително гостуване на Литекс. Тимът от Ловеч се очертава основен конкурент на разградчани в битката за първото място. Тимът на Стойчо Стоилов има да си връща за домакинската загуба от “оранжевите” през есента и една победа днес ще отвори пътя към нов шампионски трофей.
 
Ако шампионството стане факт след няколко месеца, Лудогорец ще стане първият провинциален тим, спечелил титлата в три поредни години. Още по-любопитното е, че основен конкурент в трите сезона му бяха три различни отбора.
 
През сезон 2011/12 основен съперник на Лудогорец беше ЦСКА, а титлата беше спечелена в последния кръг в директен сблъсък в Разград. Тогава “червените” финишираха втори с 69 точки, на една зад новия шампион, който триумфира още в дебютния си сезон в елита. Година по-късно тимът от Разград взе титлата в конкуренцията на “Левски”. Развръзката отново дойде в последния кръг, когато Лудогорец победи Монтана като гост, а “Левски” направи домакинско равенство срещу Славия. “Сините” завършиха със 71 точки, една по-малко от шампиона. Сега пък основният противник на разградчани е Литекс.
 
Ако се пребори с тима от Ловеч, Лудогорец ще постигне нещо, което до момента е постигал само ЦСКА – да стане шампион в три поредни години, като при всяка от тях има различен съперник. “Червените” постигат това през 50-те години на ХХ век, когато са обсолютен доминатор. Между 1954 и 1962 г. “армейците” печелят девет поредни титли. При малко от тях обаче има реална интрига и конкуренция, а битката е повече за второто място.
 
През 1955, 1956 и 1957 г. титлите са спечелени в конкуренция съответно със Славия, “Левски” и Локомотив (София). Най-трудно на ЦСКА е през 1957 г., когато финишира само на точка пред “железничарите”. Четири кръга преди края на първенството “червено-черните” дори са лидер с точка аванс. През 1955 г. в един момент Славия е лидер след победа с 1:0 над ЦСКА. “Белите” обаче не издържат до края и са изпреварени след загуби от Завод 12 и “Ботев” (Пловдив).
 
ПОРЕДИЦАТА НА ЦСКА
1955 г.
Шампион: ЦСКА (37 т.)
Подгласник: Славия (31 т.)
 
1956 г.
Шампион: ЦСКА (31 т.)
Подгласник: “Левски” (26 т.)
 
1957 г.
Шампион: ЦСКА (34 т.)
Подгласник: Локомотив София (33 т.)
 
ПОРЕДИЦАТА НА ЛУДОГОРЕЦ
2012 г.
Шампион: Лудогорец (70 т.)
Подгласник: ЦСКА (69 т.)
 
2013 г.
Шампион: Лудогорец (72 т.)
Подгласник: “Левски” (71 т.)
 
Заб.: Статистиката е на в. “Меридиан Мач”.