Лудoгорец победи Левски с 2:1 в драматично дерби от 12-ия кръг на Първа лига и оглави класирането. Шампионите вече са на първото място с 29 точки, пращайки "сините" на точка след себе си. Това беше последен мач за бразилския наставник на "орлите" Пауло Аутори, който си тръгва по възможно най-добрия начин - с победа над пряк конкурент за титлата и оставяйки Лудогорец на върха.

Двубоят беше много интересен, като още от началото му футболистите на двата отбора се вкопчиха в здрава битка. Джоди Лукоки откри резултата в 34-ата минута, а Вандерсон удвои в добавеното време на първата част и още до почивката "орлите" взеха комфортен аванс. През първите 45 минути направиха впечатление и колебливите действия на вратаря на столичани Мартин Полачек. 

След почивката възпитаниците на Славиша Стоянович бяха като преобразени и играха доста добре. В 54-ата минута Станислав Костов намали резултата с деветото си попадение от началото на сезона в Първа лига, след което Ренан имаше доста работа, но се справи, а веднъж и гредата го спаси.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Босът на Левски Спас Русев изгледа на живо дербито. Бизнесменът беше в ложата на "Лудогорец Арена" в компанията на президента на Лудогорец Александър Александров.

Двубоят започна с едноминутно мълчание в памет на Пламен Петров, съосновател и председател на фенклуба на Лудогорец в Чикаго, който загина в САЩ при катастрофа. 

"Oрлите" започнаха много активно и още в началото се втурнаха да атакуват. В шестата минута Мартин Полачек сгреши, подарявайки топката на домакините, но за негов късмет Клаудиу Кешерю стреля над вратата от изгодна позиция. В 11-ата минута Милош Цветкович посече Натанаел с груб фаул, за което получи жълт картон. Бранителят на "сините" се спаси в ситуацията, тъй като можеше да види и червения цвят. 

В 15-aта минута беше първата добра възможност за Левски. Станислав Костов беше изпуснат от Козмин Моци при центриране на Цветкович, но не успя да засече по най-добрия начин с глава. В 28-ата Полачек спаси удар на Марселиньо, след което Лукоки направи опит за добавка, но беше в засада. 

В 34-ата минута Лудогорец поведе. Натанаел стреля от границата на наказателното поле, Полачек не успя да улови топката, която попадна право на крака на Джоди Лукоки и той я изпрати в мрежата му - 1:0. 
 

Домакините усетиха, че стража на Левски е нестабилен и отправиха удари от дистанция към него. В 41-ата минута Натанаел пък нацели напречната греда с мощен изстрел от над 20 метра. 

В 44-ата Давиде Мариани пропусна да изравни, след като Ренан демонстрира отличен рефлекс и спаси. Колегата му Полачек обаче беше безпомощен и в добавеното време на първата част, когато Вандерсон отбеляза за 2:0.

"Орлите" стартираха силно и втората част. Не беше изминала и една минута, когато удар на Кешерю прелетя в опасна близост до вратата на "сините". След това избраниците на Стоянович заиграха много настървено и в 54-ата минута успяха да намалят резултата. Габриел Обертан подаде към Хали Тиам, който центрира успоредно на голлинията, а пред Ренан голмайсторът на Левски Станислав Костов направи точна добавка - 2:1. 

В 64-ата минута Обертан нацели лявата греда, а малко след това отлична намеса на Сисиньо попречи на Костов да изравни. 

До края играта доста се накъса с извършването на смените, а и грубостите зачестиха. Съдията Георги Кабаков трябваше да раздава жълти картони поради фауловете, които изобилстваха. В заключителните минути преобладаваха нервите, като дори можеше да се стигне до гоненето на Славиша Стоянович, който реагираше бурно срещу рефера.

В крайна сметка Лудогорец съхрани крехкия си аванс и след победата оглави класирането. Припомняме, че мястото на Пауло Аутори заема Антони Здравков, който досега беше негов асистент.

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019

ЛУДОГОРЕЦ - ЛЕВСКИ 2:1
1:0 Джоди Лукоки (34), 2:0 Вандерсон (45+1), 2:1 Станислав Костов (54)

Двубоят по минути:
* Минута мълчание в памет на трагично загиналия в катастрофа в САЩ Пламен Петров - съосновател и председател на фенклуба на Лудогорец в Чикаго.
1 - Началото на мача.
4 - Първи удар към една от двете врати, отправи го Натанаел от дистанция, Мартин Полачек не се намеси по най-добрия начин, топката излезе в корнер, след който не се случи нищо интересно.
6  Пропуск на Кешерю. Полачек сгреши, подарявайки топката на "орлите", но за негов късмет румънският нападател стреля над вратата от изгодна позиция.
11  Oстро влизане на Милош Цветкович в краката на Натанаел. Защитникът на Левски е санкциониран с жълт картон от съдията Георги Кабаков.
* Славиша Стоянович недоволства, четвъртият съдия го укротява. 
15  Станислав Костов беше изпуснат от Козмин Моци пред вратата на Лудогорец при центриране на Цветкович, голмайсторът на "сините" обаче не успя да насочи топката с глава право към целта, изпращайки я над напречната греда.
19 - Моци засече с глава центрирана топка, Полачек сигурно лови. 
19  Жълт картон за Антон Недялков. Защитникът на домакините фаулира Кабрал.
21  Капитанът на шампионите Светослав Дяков фаулира Кабрал, след което реагира бурно и съдията Георги Кабаков му показа жълт картон.
25 - Моци лежи на земята заради проблем с лявото рамо, за което се държи. Oказва му се медицинска помощ.
26 - Румънският защитник се завръща в игра.
28 - Полачек спаси удар на Марселиньо. Лукоки направи опит за добавка, но бе в засада. 
34 ГОООЛ! 1:0 за Лудогорец след гол на Джоди Лукоки! Натанаел стреля от границата на наказателното поле, Полачек не успя да улови топката, която попадна право на крака на Лукоки и той я изпрати в мрежата му. В ситуацията останаха съмнения за засада. 
41  ГРЕДА! Натанаел стреля с левия крак от над 20 метра, топката се отби в напречната греда.
44  Давиде Мариани засече центриране на Цветкович и беше близо до изравняване на резултата, Ренан изби в корнер.
45 - Добавеното време е 1 минута.
45+1  ГОООЛ! 2:0 за Лудогорец! Грешка на Хали Тиам в центъра доведе до бърза атака на "орлите", при която Кешерю изведе Вандерсон и той с точен удар по диагонал наказа Полачек. 
45+2 - Край на първото полувреме.
----------------
46 - Начало на второто полувреме.
46  Домакините веднага създадоха опасност пред вратата на Левски, Кешерю стреля над напречната греда.
51  Белмонт фаулира Дяков и получи жълт картон.
54  ГОООЛ! Станислав Костов бележи - 2:1! Обертан подаде към Хали Тиам, който центрира успоредно на голлинията, а пред Ренан голмайсторът на Левски и Първа лига успя да засече в мрежата на "орлите".
55  Белмонт е сменен от Нуно Рейш.
58 - Ренан улови топката след удар на Кабрал.
60 - Неточен удар на Хали Тиам. 
64  ГРЕДА! Късмет за Лудогорец! Мощен изстрел на Обертан се отби в лявата греда.
66  Първа смяна и за домакините. Кешерю отстъпва място на Жоао Пауло.
67  "Сините" продължават да тормозят "орлите". Кабрал центрира отдясно, а пред голлинията Костов не успя да засече топката. 
71  Кампаняро е заменен от Яцек Гуралски.
76  Пауло Аутори извършва последната си смяна. Лукас Саша влиза в игра, авторът на първия гол Джоди Лукоки напуска терена.
79  Жълт картон за Сисиньо за фаул срещу Костов.
80 Бразилецът Луан Виана влиза в игра за Левски, Мариани е сменен.
85  Славиша Стоянович пуска и Станислав Иванов. Кабрал напуска терена.
86  Жълт картон за Иван Горанов. 
88  Жълт картон за Нашименто, който е на резервната скамейка на Левски. Санкцията му е заради бурна реакция срещу съдията Георги Кабаков.
89 Жълт картон за Ренан за забавяне на играта.
90 - Добавеното време е 3 минути.
90+2 - Напрежение край скамейката  на Левски. Славиша Стоянович реагира остро, наложи се да бъде успокояван.
90+4 - Край на двубоя. Лудогорец победи Левски с 2:1.


ЛУДОГОРЕЦ33.Ренан дос Сантос, 4.Сисиньо , 3.Антон Недялков , 30.Козмин Моци , 6.Натанаел, 18.Светослав Дяков , 10.Густаво Кампаняро (71  44.Яцек Гуралски), 84.Марселиньо, 88.Вандерсон , 92.Джоди Лукоки  (76  8.Лукас Саша), 28.Клаудиу Кешерю (66  37.Жоао Пауло)
Резерви: 1.Хорхе Броун, 5.Георги Терзиев, 8.Лукас Саша, 7.Димо Бакалов , 64.Доминик Янков, 44.Яцек Гуралски, 37.Жоао Пауло
Треньор: Пауло Аутори


ЛЕВСКИ: 1.Мартин Полачек, 19.Милош Цветкович , 28.Давид Яблонски, 5.Холмар Ейолфсон, 4.Иван Горанов , 23.Хали Тиам , 8.Давиде Мариани (80  96.Луан Виана), 26.Жерсон Кабрал (85  99.Станислав Иванов), 11.Антони Белмонт  (55  22.Нуно Рейш), 32.Габриел Обертан, 29.Станислав Костов     
Резерви: 21.Божидар Митрев, 3.Аймен Белаид, 6.Ивайло Найденов, 20.Филипе Нашименто  , 22.Нуно Рейш, 96.Луан Виана, 99.Станислав Иванов
Tреньор: Славиша Стоянович


Разград, стадион "Лудогорец Арена"
Съдия: Георги Кабаков

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна ,  опасна ситуация , контузия