Легендарният нападател на ЦСКА Любослав Пенев излиза срещу родния си отбор. Клубът, който го създаде като юноша и му даде път в големия футбол. Любо пое Литекс и още в първия си мач начело на тима ще се изправи срещу “червените”. Само преди няколко месеца Пенев бе начело на отбора от Борисовата градина, но поради много причини бе уволнен и не успя да реализира потенциала си.

БЛИЦ ще ви припомни мач отпреди 8 години, в който Любо Пенев отново бе срещу ЦСКА.

През пролетта на 2002 година в “А” група за първи път бяха въведени плейофи. След изиграване на мачовете от редовния сезон – 26 кръга, точките на отборите са разделени наполовина. Сформирани са първа шестица и втора осмица. В горната половина на класирането са ЦСКА, Левски, Литекс, Локомотив (Пд), Нафтекс и Славия. Още в първия мач от плейофите един срещу друг се изправят Локо (Пловдив) и ЦСКА на стадиона в парк “Лаута”. Доскорошният футболист на “червените” Любо Пенев се е изпокарал с италианския треньор Луиджи Симони и напуска “Армията” дни преди двубоя. Големият му приятел Георги Илиев – тогавашният шеф на ВИС-2, го взима в Локомотив и Любо подписва 4-месечен договор. Треньор на пловдивските “смърфове” е Димитър Димитров – Херо. Срещата ще се запомни със скандалите, които избухват на терена.

Босът на ЦСКА Васил Божков иска да извади ЦСКА от терена заради отсъжданията на небеизвестния силистренец Георги Нарлев. Той нашарва и двата отбора с картони, гони Галин Иванов от гостите при скандална дузпа в продължението на първото полувреме. При отсъждането домакините вече водят с 1:0. Всички очакват Любо Пенев да бие дузпата, но той не застава зад топката. Тогава Херо прави един от най-безумните си ходове в кариерата, за което признава след мача. На мястото на Росен Петров, който се контузва, вкарва Петър Колев. Треньорът решава именно влезлият Колев да бие дузпата, но вратарят на ЦСКА Ненад Лукич спасява. По-късно от игра е отстранен и сенегалецът Ибрахима Гай. Любо пък е заменен в 68-ата минута от Джайеоба.

В крайна сметка Локо печели мача, но това не променя много нещата в първенството. Левски е шампион, Литекс става втори, а ЦСКА се докопва до бронза. Любо записва само 4 мача с екипа на пловдивчани, без да се разпише нито веднъж. След края на първенството слага край на кариерата си. Тогава за “армейците” играе Тодор Янчев, който и сега е в състава. Като резерва в “червените” редици влиза Христо Янев, който сега е в Литекс под ръководството на Любо Пенев.

След края на мача Любо казва: “Наистина ми бе трудно да се изправя срещу бившия си клуб. Надявам се да продължаваме да бием и съм сигурен, че оттук нататък всеки мач ще е така и ще успеем да се класираме за евротурнирите.” Още при първия съдийски сигнал идолът поздравява агитката на ЦСКА, която подкрепя любимците си на “Лаута”. Около 300 привърженици на “армейците” нито веднъж не освиркват Пенев./БЛИЦ

6 април 2002 г.
Локомотив (Пд) - ЦСКА 1:0
1:0 Методи Стойнев (43)

Локомотив (Пд):
Васил Камбуров, Данаил Бачков, Росен Петров (45 - Петър Колев), Чавдар Атанасов (52-Анжело Кючуков),  Митко Трендафилов, Методи Стойнев, Велко Христев, Атанас Георгиев, Иван Пасков, Любослав Пенев (68 - Екундайо Джайеоба), Траян Дянков.

ЦСКА: Ненад Лукич, Георги Антонов, Галин Иванов, Мичо Враниеш, Ибрахима Гай, Александър Томаш, Тодор Янчев, Марчо Дафчев, Хамилтон Рикард (58-Асен Букарев), Петър Златинов (65-Христо Янев), Владимир Манчев

Стадион "Локомотив", Пловдив - 17 000 зрители
Съдия: Георги Нарлев
Жълти картони: Любослав Пенев, Митко Трендафилов, Петър Колев, Анжело Кючуков (Локомотив); Галин Иванов, Мичо Враниеш, Тодор Янчев, Хамилтон Рикард, Христо Янев, Ибрахима Гай (ЦСКА)
Червени картони: Галин Иванов, Ибрахима Гай (ЦСКА)