Бившият треньор на ЦСКА Любослав Пенев даде интервю за испанското издание “Супердепорте” часове преди четвъртфиналния двубой в Лига Европа между два от бившите му тимове Валенсия и Атлетико (Мадрид).

Младият специалист от известно време е в Испания с надеждата да поеме местен отбор, за да продължи треньорската си кариера. В интервюто Любо говори за кариерата си като футболист, както и като треньор на ЦСКА.

На въпрос “Какво се случи в ЦСКА?”, Пенев отговаря: “Когато пристигнах в ЦСКА, положението беше катастрофално. На стадиона имаше един ресторант, който приличаше на австрийска сладкарница. Ние сме футболен отбор, а не туристи! Започнах през март, отстраних Динамо (Москва), но имах сериозна причина да напусна. Двамата президенти на клуба се опитаха да се месят в работата ми. Това не бе тяхна територия...А ЦСКА нямаше и пари. Дадох оставка, която те не приеха, и продължих до зимата, когато подписаха с румънеца Йоан Андоне. Тази седмица той напусна клуба по лични причини...

Журналистът пита още: “Иска ли ви се в момента да се казвате Давид Виля?” “Не! Харесва ми да съм Любослав Пенев, макар Давид да е фантастичен футболист. Към него постоянно летят пасове от всички части на игрището, по мое време стилът беше различен. Eпохите са несравними”, отговаря Любо.

На въпрос: “Възможно ли е да се върнете на терена?”, Пенев казва: “Да. На много хора може да им е странно, но спокойно мога да играя на високо ниво и на 43 години.”

В допълнение младият специалист заявява, че иска да печели титли и като треньор.

“Трябва да забелязваш и интерпретираш детайлите. Всеки може да сгреши, важното е противникът да греши повече. Понякога мачът не върви по план, някой играч не изпълнява указанията, съперникът те изненадва. Обичам да контролирам двубоите. Подготвям играчите си така, че да са наясно със силните и слабите му страни. Но не ги уча да са роби на съперника. Противниците ми трябва да се притесняват от моя тим, а не обратното. Това не може да се получава във всеки мач. Понякога гледам статистики за владеенето на топката. Те нямат значение. Трябва да вкарваш голове, това да не е ръгби!”, завършва Пенев./БЛИЦ