Селекционерът на българския национален отбор Любослав Пенев определи Холандия като един от претендентите за титлата от Евро 2012. Той си припомни и контролната среща от 1988 г., когато България спечели с 2:1 в Ротердам, а след това “лалетата” триумфираха като европейски шампион.
 
“Срещата през 1988 г. беше отдавна. Тогава направихме много добър мач и бяхме достоен съперник преди те да спечелят шампионската титла. Не бих имал нищо против да се повтори същата история – утре ние бием, А Холандия става шампион на Европа. Решението е едно: много работа – на всеки лагер, тренировка и мач, без значение дали е приятелски или квалификационен”, заяви Пенев.
 
“Холандия винаги ми е бил един от любимите отбори – техничен, колективен футбол. За мен това е един от претендентите за титлата на Евро 2012. Другият ми фаворит е Испания – имат да защитават титла от миналото първенство и няма да им е лесно. Предстои ни едно много интересно и силно европейско първенство”, добави селекционерът.
 
“Създаваме ситуации и все повече се приближаваме до рамката на вратата, което много важно. Радвам се, че създаваме положения и засега не се притеснявам, че ги пропускаме. Разликата в нивото ни с Холандия е огромно. Имаме какво да учим от тях. Те са много по-стойностни от нас. За това правим и такива контроли – за да видим докъде сме стигнали.”
 
“Всички футболисти могат да бъдат на пейката, но мога да извърша 6 смени. Има четирима контузени футболисти, които най-вероятно няма да вземат участие в мача. Скоро техните травми ще отшумят. Почти съм готов със състава, но не искам да избързвам с обявяването. Не го крия, но все пак остават още 2 тренировки. Като цяло съм наясно с изпълнителите и със схемата. Не гоним резултат като цифри, интересува ме поведението на момчетата по време на мача. Резултатите ще бъдат важни в началото на квалификациите”, обяви Любослав Пенев.