Любослав Пенев даде традиционната си пресконференция преди мачове на националния ни отбор. България играе контроли с Холандия (26 май) и Турция (29 май). Брифингът се проведе в хотела в Правец, където от днес започва лагерът на "трикольорите".

“Първо да кажа за заместниците. Чворович от Миньор идва, той пристига на мястото на Ники Михайлов. Имаме Стоян Колев, имаме Пламен Илиев. Той ще е третият вратар. Генков също е контузен и със сигурност отпада за двата мача. За него не съм решил за заместник, искам да видя как ще завърши първенството. Искам да имаме пълна група за тези два приятелски мача. Няма мърдане, ред, дисциплина и това е. Може да се смеем, да се закачаме, но когато трябва да работим, ще работим. Темата не е нужно да я разчекваме и опъваме, темата е приключила. За мен е по-важно футболистът да се възстанови по най-бързия начин и да се върнат в клубния или националния отбор. Всеки си носи глава на раменете, това е свободно време, повтарям свободно време, така че в никакъв случай не искам да коментирам, нито да взимам мерки, когато един футболист е във ваканция”, започна Любо Пенев, който коментира катастрофата с участието на Николай Михайлов преди няколко дни.

-Хареса ли ви играта на отбора в контролата с Унгария?
-Като база това, което видях, ми хареса много. Което означава, че искам да видя повече, но в никакъв случай да не паднем под резултата и играта, която показахме срещу Унгария. Това е посоката и начинът и ще продължим така да тренираме. Не трябва да се страхуваме от противника, ние сме отбор, който иска да напада, владее топката и иска да побеждава. Не случайно още в началото ви казах, че търся сериозни съперници и до момента ги имаме. Мина първият мач с Унгария, имаше хора, които бяха песимистично настроени, а момчетата ги опровергаха. Сега ни предстоят двата мача с Холандия и Турция, а през август играем срещу трети силен съперник, това е Кипър.

-Ще разчитате ли на младежките национали и в двата мача?
-Братята Миланови ще играят само в първия мач, след което се връщат в България. Говорил съм с Мишо Мадански, на него му предстоят два официални мача и може да се класират за Европейското. Другите двама ще останат при мен – Александър Тонев и Пламен Илиев. В никакъв случай не обещавам на никого да играе 90 минути, или едно полувреме или пет полувремена. Искам всеки да има минути, в които да го видя.

-Може ли да коментирате темата Мартин Петров, той приключил ли е за националния отбор?
-Не мисля, че Мартин е приключил с футбола, той е сериозен футболист, има още много хляб в него. Не случайно играе в силна дивизия. Не викам не само Мартин, не разчитам на още много футболисти от чужбина. Всеки един, който би желал да играе за националния отбор, трябва да бъде много подготвен и да бъде в очакване на повиквателна. Познавате ме добре, водил съм два клубни отбора преди това. Който желае и иска да тренира, идва и влиза в лагерна обстановка, на никого не се моля. Това важи за абсолютно всички. Който не желае...

-Как оценявате нивото на футболистите от “А” група?
-Има такива, които играеха на добро ниво, други показаха развитие. Нашето първенство не е много дълго, има разлика в класите на отборите от долната и горната половина на класирането. Винаги ще разчитам на футболист, който покаже, че може да играе.

-Какво става с Димитър Бербатов?
-Сега, аз пак ще повторя това, което ви казах през февруари. Той все още не е готов, не се чувства готов за националния отбор. Аз прекрасно познавам ситуацията, в която се намира, пожелавам му успех, нека си намери отбор. Той е много добър футболист, знам прекрасно какво може и какво не може. Да направи една подготовка и да се наслаждава на футбола, но той самият казва, че не е подготвен за участие в националния отбор. Не е необходимо да изпращам повиквателна на Бербатов, нали така. Аз съм ясен е точен и да не се спекулира. Мисля, че сте чули и двете страни и знаете какво се случва. Предстои ни един такъв разговор, надявам се да е в близко бъдеще, съвсем нормален и човешки. След като има хора, които не са добре, не се усещат, в никакъв случай не можем да ги насилваме. Но трябва да се знае, че в един момент може да се изчерпа търпението ми, аз съм достатъчно търпелив и гъвкав. Докато аз съм треньор, аз определям правилата, нищо повече. Не вкарвам страх или каквото и да било, но това е едно предупреждение.

-Сложни ли са правилата ви?
-Те не са сложни, те са на професионализма и не знам някои да се е оплакал от тях. Имам помощници, които си кореспондират с футболистите. Ако има такъв, да го прави на време, за да се коригираме.

-Как ще коментирате войната между Христо Стоичков и Борислав Михайлов?
-Познавам ги и двамата, но без коментар, без коментар, нека се концентрираме върху нещо, което мен ме интересува – националния отбор.

-Чухте ли се със Стилиян Петров, след като му откриха болестта?
-Знам, че нещата се движат добре и аз съм сигурен, че ще успее да се пребори. За мен това е най-важният му мач в живота. Разговарях още на следващия ден със Стилиян, но не искам да влизам в повече детайли. Това е лично и семейно нещо, човек трябва да бъде оставен насаме, със семейството и докторите.

-Вашето мнение за евентуално намаляване на “А” група?
-Може би е добре, нивото по този начин ще се подобри. Има хора, които трябва да вземат решения, но не драстични и крайни. Не от 16 отбора да станат 7, нали?!

-Как е Николай Михайлов здравословно?
-Имам пълната информация за него, но мисля, че до 10 дни започва да тренира съвсем нормално. На всеки може да се случи, както се разхождаш на улицата в парка, да се подхлъзнеш през зимата, има много сняг в България. Сигурен съм, че това няма да му се отрази, просто едно съвпадение с лагера и контузията му.

-Какво очаквате от Холандия?
-Ще искат да се представят добре, играем като гости, а Холандия са домакини. Ще искат да направят един мач, представят си новата екипировка, ако не се лъжа. Ще бъде интересно, хубав стадион, прекрасен терен, само трябва да се играе футбол. Разузнали сме ги, ние си правим анализ. Успоредно работим и за мача с Турция, но през тези дни в никакъв случай няма да мислим само за Холандия. Ще се опитам да направя два отбора от футболистите, с които разполагам. Всички са играли много мачове, натоварени, претоварени, ще се опитам да ги съхраня. В същото време обаче, който излезе на терена, трябва да се раздаде максимално. Защото нямаме време, тези две контроли, после още една и идват официалните мачове.