Френският топ съдия Клеман Тюрпен ще свири мач от родната efbet Лига, обяви БФС на официалния си сайт. Във връзка с пандемията от COVID-19 и преустановяването на френското първенство, във футболната ни централа е получено писмо-молба, изразяващо желанието на Френската футболна федерация да изпрати Клеман Тюрпен и помощниците му Никола Дано и Сирил Грингор да ръководят среща от българското първенство.

efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

На последното си заседание Изпълнителният комитет на БФС одобри молбата на ФФФ с уточнението, че след отпадане на ограниченията и рестартирането на футболните срещи във Франция, българска съдийска бригада ще получи възможността да ръководи среща на високо ниво в страната. Обмяната на кадри е еднократна и е подкрепена от УЕФА с цел топ арбитрите да бъдат във форма за двубоите от европейските турнири през август.

Клеман Тюрпен през кариерата си е свирил три мача на български отбори. На 25 юли 2013 г. той ръководи победата на Ботев (Пловдив) с 2:0 над Зрински (Мостар) от квалификациите на Лига Европа. Два пъти е бил съдия на европейски срещи на Лудогорец. В тях „орлите“ записват тежки загуби. На 13 март 2014 г. разградчани губят с 0:3 от Валенсия в София в първи 1/8-финал на Лига Европа, а на 9 декември същата година свири и загубата на Лудогорец с 0:4 като гост на Реал (Мадрид) в групите на Шампионската лига.

Тюрпен е бил съдия на Евро 2016, Мондиал 2018, олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., както и на световното първенство за юноши до 17 г. в Индия.