Бъдещето на Черно море в евротурнирите може да се окаже доста черно, тъй като УЕФА още не са забравили съмнителния успех на “моряците” над Македония Гьорче Петров с 4:0 в турнира Интертото преди три години.

Във вчерашния си брой в. “Македонски спорт” публикува обширна статия за действията на европейската футболна централа срещу футболната мафия. В текста се посочва, че мачът с участието на българския тим е един от най-тежките случаи, при който букмейкърите са изгубили над 1,5 милиона евро.
 
Според изданието от УЕФА се нуждаят само от още едно доказателство, за да санкционират и двата отбора. Наказанието най-вероятно ще бъде изваждане на замесените тимове от международни мачове за пет години.
 
Същата съдба може да сполети целия македонски футбол, тъй като в момента УЕФА разследва 72 мача, в които се твърди, че са наредени. В 15 от тях са замесени клубове от югозападната ни съседка. В други пет са замесени македонски треньори или играчи.
 
Най-фрапантният случай е от 11 октомври 2005 г., когато младежките национали на Македония гостуват на Холандия във Валвайк и в крайна сметка губят с 0:4. Букмейкъри от цяла Европа се оплакват, че за този мач са изплатили печалби в размер на 3,5 милиона евро. Според тях въпросният мач е регистрирал невиждана активност за победа на “лалетата” с повече от 3 гола.
 
Интересното е, че селекционер на съседите по това време е Мирсад Йонуз, който в момента води мъжкия тим. Първият доказано манипулиран мач е между Победа (Прилеп) и арменския Пюник в квалификациите от Шампионската лига през 2004 г.
 
УЕФА вече изпрати в Скопие своя главен комисар Герхард Капъл, който поиска съдействие от местното Министерство на вътрешните работи. Сред разследваните клубове са още Порто, Лион и Стяуа.
 
ЧАСТ ОТ СЪМНИТЕЛНИТЕ СРЕЩИ
* Слога Югомагнат – Стяуа 1:2
* Омония – Слога Югомагнат 4:0
* Македония ГП – Черно море 0:4
Вардар – Елбасан 0:0
* Вардар – Анортозис 0:1
* Широки брег – Работнички 1:2
Хамбургер – Победа 4:1
Одензе – Работнички 3:0
Славен Белупо – Милано 8:2
Холандия (21) - Македония (21) 4:0
Турция (19) - Македония (19) 2:2
Заб.: Според “Македонски спорт” за мачовете отбелязани със звездичка, УЕФА има неоспорими доказателства, че са манипулирани.