Старши треньорът на Италия Марчело Липи даде пресконференция само минути след като пристигна в България. Той не пропусна да благодари за посрещането като разкри, че не е бил най-големият футболисти и, че му върви ми повече като треньор.

-Г-н Липи, кой от играчите на България ви притеснява?
-Българският състав има отлични футболисти. Разбира се най-известен е Бербатов, наистина е голям играч. Имате и други големи футболисти двамата Петрови, които играят в Англия. Вече говорих за Мартин Петров. Уважавам българския отбор, който в тези квалификации за първи път ще домакинства.

-Контузиите във вашия отбор ще окажат ли влияние?
-Нямаме контузени. Всички, които са тук са добре. Нашият отбор както знаете е нов. Желанието ни е с тези млади момчета да изградим сериозен отбор и да постигнем големи успехи. Нямаме проблеми и разполагаме с отличен състав.

-Равенството приемлив вариант ли е за Италия?
-Не бих могъл да отговоря на този въпрос преди самия мач. В края може да се окаже, че е било много добър резултат, може и да е обратното – да се ядосваме.

-Разгледахте стадиона, как е терена?
-Много добър. Тревата е малко по-висока, но може би утре ще я окосят.
 
-Защо Касано и Дел Пиеро не са в състава?
-Това че не съм повикал Касано и Дел Пиеро е моя преценка, не съм го споделил с италианските журналисти, няма да го споделя и с вас. Новите имена са Пепе (Удинезе), Роси (Виляреал), Маджо и Сантакроче (Наполи). Очаквам от тях, въпреки че са млади дадат своя принос.
 
-Спомняте ли си мачовете на ЦСКА с Ювентус от преди повече от десет години. Бяха едни от първите за Дел Пиро?
-Да, много добре. Не само Дел Пиеро бе млад и аз бях млад.

-В групата има треньори като Купер и Трапатони. Повече те или повече играчите ще решат класирането в групите?
-Мога да кажа, че треньорите дават отпечатък. Със сигурност имена като Ектор Купер и Джовани Трапатони ще дадат своя принос за израстването на Грузия и Ейре. Но преди да определям или да давам квалификации искам да се срещна с отборите.
 
-Еме Жаке стана шампион и каза, че се отказва. Вие защо се завърнахте?
-След като прекарах 2 години далеч от футбола усетих огромното желание да изпитам тези усещания отново. Нямам предвид това да спечеля още 1 световна титла, това ще е трудно. Моята цел е да изградя един силен състав.
 
-Срещата с Кипър бе трудна за вас, защо?
-Мачът с Кипър бе първа среща за нас. Още не бяхме подготвени физически за отбор като Кипър – с бързи състезатели. Бе труден мач и резултатът го постигнахме с доза късмет. Сега вече може да сме сигурно, че физическото ни състояние е много по-добро.
 
-Как ще си съперничите с Трапатони?
-Ще ме извинявате, но Трапатони не е треньор на България, а сега идва мач с България. В момента мисълта ми е насочена към българските футболисти и техния треньор.
 
-Италия ли е фаворитът в групата?
-Нормално е всички да ни смятат за фаворит. Световни шампиони сме, но дали сме фаворит не е много сигурно. Ще почакаме да свършат квалификациите./ВЕСЕЛИН РУСИНОВ, БЛИЦ