Дългоочакваният от Маркиньос български паспорт ще бъде получен още през лятото. Това сподели самият халф на ЦСКА пред в. “Тема Спорт”. Така той вече няма да заема място на чужденец извън европейския съюз. Гражданството гарантира, че Маркиньос със сигурност ще остане на "Армията" поне още една футболна година. Това обаче поставя под голяма въпросителна бъдещето на Емил Гъргоров в ЦСКА. Както е известно, за двамата няма място в стартовите 11 и винаги единият е резерва.
 
"Много съм щастлив, защото искам да стана гражданин на България от доста време. Вече повече от 5 години съм тук, моето семейство също. Чувстваме се отлично в София, знаем езика перфектно, дори можем да четем. Остава да оправя един-два документа след края на първенството и през лятото всичко трябва да бъде наред. Разбира се, че ще играя за ЦСКА и през новия сезон - този път вече като българин. Вече станах шампион през 2008 година, но е време да вдигна титлата още веднъж", каза Маркиньос.
 
След като получи гражданство, бразилецът ще може да бъде ползван и от националния селекционер Лотар Матеус. Той не крие, че иска да го има в състава на България, и вече няколко пъти разговаря лично с играча на тази тема. Така в ЦСКА ще бъде освободено място и за Адемар от Черно море. Останалите футболисти без паспорт от Европейския съюз при “червените” са Мишел Платини и Никола Радулович, който е преотстъпен на Академик до края на сезона. Аржентинецът Лукас Трекаричи има италианско и испанско гражданство, но той със сигурност няма да бъде в ЦСКА през следващия шампионат./БЛИЦ