Датата е 13 септември 2021 г.

Мартин Камбуров записва името си завинаги в историята на българския футбол. Във въпросната вечер нападателят реализира единствения гол за победата на тогава неговия Берое срещу Царско село. По-важното обаче – това е попадение №254 за Камбуров в елита на българският футбол. Оцелелият почти 50 години рекорд на Петър Жеков за най-много голове в историята на българския футболен елит официално пада.

Футболът е колективен спорт, но това определено е най-голямото ми постижение. Това ще остане. Все пак подобрих рекорд, който беше на близо 50 години“, споделя легендарният нападател. „Не омаловажавам факта, че 6 пъти станах голмайстор на първенството и че спечелих шампионата с Локомотив (Пловдив). Това са най-ценните ми моменти, но рекордът остава на върха. Сега да стоя срещу тези цифри – това го прави най-значимото ми постижение“.

Мартин Камбуров завършва бляскавата си кариера с внушителните 256 гола в елита. Днес той е част от кампанията на Inbet „С отдаденост към българския спорт и българските спортисти“. Мария Гроздева, Армен Назарян и Станка Златева са само част от изявените български състезатели, които са част от големия проект на Inbet.

Този проект за мен е удоволствие, защото срещнах уникални хора – олимпийски, световни шампиони. От това по-хубаво няма. Всички сме се реализирали в своите спортове. Много съм щастлив. С някои за първи път се срещаме и сега се запознахме“, разказва Камбуров.

Като някой, който е покорил върха в своята дисциплина, футболистът има ясна преценка за ситуацията в момента. Според него талантът сред децата в България е огромен, но за успехи трябва и още нещо.

България винаги е имала талантливи деца във всеки спорт. Ние сме спортна нация. За да се развие техният потенциал обаче трябва да се подобри инфраструктурата – бази, условия, а и добри треньори със съвременни виждания“, споделя Камбуров. „За генерална промяна в спорта трябва намеса на държавата. За жалост, става все по-трудно. Все по-малко пари се отделят за спорта, а бюджетът на Министерството на младежта и спорта е прекалено малък, за да имаме нещо грандиозно като успех в който и да е спорт. Искам да съм оптимист, но не виждам светлина в тунела.“