Родният футбол върви надолу заради "Левски" и ЦСКА. Това смята бившият национал на България Мартин Петров. Марто поздрави работата на Лудогорец и "бизнесмените, които се занимават с футбол", но според него възходът зависи от "сини" и "червени".

"Не е тайна, че Лудогорец се откроява – с организацията, с финанси, няма да открия Африка с това. Това за всички е видно и ясно. С целия респект и уважение към Лудогорец и бизнесмените, които се занимават с футбол, но грандовете в българския футбол са "Левски" и ЦСКА. Наистина Лудогорец в момента гради история, но не знам дали някой ще направи историята на ЦСКА и "Левски". Докато тези два отбора не се оправят стабилно – и финансово, и организационно, в какъвто и ще да е аспект, българският футбол няма как чак толкова много да прогресира нагоре. Може би това е свързано с държавата като цяло – прословутите бази. Не мога и не искам да взимам отношение, но се надявам да тръгнат нещата и лека-полека да се оправят", заяви Мартин Петров в интервю за предаването "Спортна треска" по БНТ.

Марто Петров взе отношение и за националния отбор. Той отличи работата на селекционера Любослав Пенев.

"Любослав Пенев е играл в по-големи дербита от мен, така че той много добре знае какво да каже на момчетата. До този момент много добре се справя според мен. Стъпка по стъпка, може да са дребни и малки, но се прави някакво развитие. В днешно време независимо срещу кого играеш, се изисква себераздаване. Това е главната ключова формула. Ивелин Попов го каза, че ние не разполагаме със звезди, а разполагаме с колектив.

Не бива да бъдем максималисти към нашия отбор, тъй като си личи, че все още той се изгражда, все още има доста слабости, доста работа, която трябва да се свърши. Не бива с един или два мача, които губим или играем по-слабо, да ги отписваме. Все пак квалификациите тепърва започват. Нека един път завинаги да имаме едно средно ниво, не винаги да сме максималисти или да бъдем крайно на дъното. Критиките трябва да са градивни с цел да се развива отборът, а не за да обидиш даден човек или да се стремиш да го свалиш на земята."

"Доста млади момчета излязоха в чужбина. Чочев, Неделев, Славчев, дай Боже и други да излязат. Лошо впечатление прави, че те не играят по клубовете си, това е лошото. Дори да имат възможността да играят в чужбина, някак си не им дават възможност да се докажат."

Бившето крило обясни накратко и бъдещето си. Както е известно, след като спря с футбола с екипа на ЦСКА, той се премести със семейството си в Барселона. "Знаете, че моето семейство и аз се пренесохме да живеем в Барселона. Вече усещам как футболът ми липсва доста. Сега съм на кръстопът, но това е нормална реакция, защото повече от 15 години съм практикувал професионален футбол, а сега изведнъж свършвам кариерата си. За съжаление още се лутам. Липсва ми емоцията, самата тръпка, публиката, атмосферата по стадионите. Но почва нова ера в моя живот и ще свиквам с други работи. Започнах да уча в НСА, нещо ново за мен."