Мартин Петров отново се завръща в игра за България. Националът, който през последните години играе най-постоянно за държавния тим се възстанови от контузия. Записа минути в няколко срещи за клубния си тим Манчестър Сити. Във вторник Марто се появи в комплекс "Царско село" и тренира заедно с Валери Божинов и Николай Михайлов. Петров даде обширно интервю за "Гонг", в което сподели очакванията си за световната квалификация с Ейре на 6 юни в София.

- Марто, добре дошъл в България и националния тим. Как се чувстваш след паузата, в която не беше в държавния тим?
- Благодаря, добре съм. Тренираме и се подготвяме. Тази седмица ни е свободна, но тази година по стечения на обстоятелствата, не играхме и сега тренираме. Хубаво е да поддържаме някаква форма. Тренировките не са тежки, но е добре да сме в тонус. Това е лично наше желание, за да сме подготвени за другата седмица, когато е лагер сбора. Това е съвсем нормално нещо, защото не сме играли цял сезон.

- Едва трима сте, тренирате в камерен състав, но настроението е на равнище. Така ли е в действителност?
- То, настроението, трябва винаги да е високо и добро. Няма значение, колко човека тренират, човек трябва сам да си го направи, за да му минава по-леко работата. Радвам се, че и националният отбор подхожда сериозно спрямо нас. Хората правят всичко възможно, за да се почувстваме добре. На този етап всичко върви добре. Трябва да се подготвим добре за важния мач.

- В края си на един труден, поне според мен сезон. Беше контузен, имаше проблеми, каква равносметка ще си направиш?
- За съжаление годината беше трудна. Никаква равносметка не мога да си направя. Трите думи - тежък, труден и лош обобщават моя сезон. За радост тръгнах добре, за съжаление се контузих в началото на сезона. Пропуснах целия сезон, но се надявам тази лоша година, да я завърша по най-добрия начин с националния отбор.

- Вече добре ли си, всичко наред ли е с теб?
- Все още имам леки болки в коляното. Просто мисля позитивно, защото смятам, че това е нормално. Така мислят и всички доктори. Най-вече този, който ме оперира в Испания. Според него болките са факт, защото конците все още са вътре в коляното ми. Мисля позитивно, не му обръщам внимание и гледам напред.

- Трудно се примиряваш да си на пейката, както беше в последните мачове на Манчестър Сити...
- Виж, никой футболист не е доволен, когато стои на скамейката. На всеки му се играе. Ние с Божинов сме българи и знаете, какви са ни характерите. Нормално е да не сме доволни и да искаме повече време за игра. Разбирам и треньора, защото дълго време бяхме контузени. Надявам се, че ни пази за новия сезон. Въобще не мисля, че не му влизаме в схемата, напротив. Дълго време ни нямаше. Марк Хюз разчиташе на други момчета през сезона и беше нормално те да играят в края. Мисля, че се представихме подобаващо в минутите, когато бяхме на терена. Доволен съм. През новия сезон всичко ще е другояче.

- От думите ти да разбирам, че няма да сменяш отбора.
- Това никога не можеш да го твърдиш със сигурност. Футболът е такъв бизнес, че нищо не се знае. Имам договор с Манчестър Сити, който изпълнявам, нищо друго не ми е в главата.

- Ако бием Ейре, отново сме в играта, така ли е?
- Всеки мач е за себе си. Не трябва да ги делим на важни и други. Мачът в Дъблин беше най-важният, а сега се оказва, че този също е такъв. Няма значение от противника, всеки мач е решителен за нас. Не стартирахме по най-добрия начин, но не беше и най-лошият вариант. Не губехме, а правехме равенства. Едното срещу световния шампион Италия.

- Подготвил ли си някоя стрела или бомба за Шей Гивън, който ти е съотборник в Сити?
- Дали аз, или някой друг, няма значение. Важното е след 90-те минути да сме ги били. Няма значение, дали играта ще е красива или грозна. Важното е 40 хиляди, които съм сигурен, че ще ни подкрепят на стадиона, да си тръгнат щастливи от победата. Националният отбор се нуждае от тази подкрепа.

- В националния има нов треньор, а и нов директор в лицето на Наско Сираков, как ще коментираш това?
- Не знам, аз още не съм бил при тях. Сега се включвам и ще усетя обстановката. Двамата са известни с дисциплината и реда, които искат да цари. Всеки отбор се нуждае от това, а още повече националния. Надявам се да продължим, както в първите им мачове.

- Да погледнем към утрешния финал в Шампионската лига. Ще стане ли Бербатов вторият българин с този трофей след Стоичков? За кого стискаш палци?
- Разбира се, че пожелавам успех на Бербата. Той е българин, а това че играе във врага ни от Манчестър - Юнайтед, няма значение. Стискам му палци, дано да стане вторият българин с тази купа.