Бившият селекционер на националния отбор на България Лотар Матеус разкри разочарованието си от президента на БФС Борислав Михайлов и начина, по който беше освободен от поста. В интервю за “Нюз 7” легендарният германски футболист призна, че след работата си у нас се е променил.
 
“Първоначално Борислав Михайлов се свърза с мениджъра ми. След това ми се обади персонално около месец преди мача с Уелс. Срещнахме се на летището във Виена и веднага се разбрахме. Искахме да изградим нов национален отбор за определен период от време. Щяхме да работим с подрастващите. Матиас Замер ми даде безплатно концепцията, която дърпа германския футбол напред. Не успях да я приложа заради финансови причини, но опитхме на положим основните насоки. Не се получи, тъй като другата страна пое в различна посока”, заяви Матеус.
 
“Разочарован съм от един човек, на който гласувах пълното си доверие. Той не беше честен с мен. Не бяха спазени предварително спазените обещания. Исках да е ясно всичко. Аз правя това, играчите имат тези задължения, а футболният съюз – тези. В Беларус аз и Боби Михайлов се договорихме с ръкостискане за продължаване на договора ми до 2014 г. След това обаче разбрах, че съм освободен. Това беше изненада. Погазиха се основни принципи на морала. Обади ми се пресаташето, за да ми каже. Боби Михайлов постъпи страхливо и не ми се обади, за да ме уведоми лично за решението си. Уважавам го като футболист, който е направил добра кариера, но съм разочарован от него като човек”, призна германецът.
 
“Беше ноември и обсъждахме евентуалния съперник за контролна среща в началото на следващата година. Михайлов не искаше въобще да игаем. Аз имах два варианта за контролата: първият беше за мач със силен съперник, а вторият – мач в Дубай, който щеше да донесе на БФС 250 000 долара. Боби не беше очарован, а месец по-късно казва играем в Анталия с Естония. Аз бях против. Той не настоя за мача, той се скара с мен. Това обаче е негово право. Футболният съюз избира съперниците. Не мога да кажа, че мачът с Естония (2:2) беше нагласен. След като анализарахме след края на срещата се появиха някои съмнения. Съдии с фалшива самоличност, четири дузпи. Това са достатъчно основания за ФИФА да анулира този мач. Не бих желал да обвинявам когото и да било. Мачът беше организиран и изигран спортсменски. Имаше достатъчно неща, които не бяха както трябва. Не подозирам никого конкретно, но със сигурност е имало хора в сянка, които са повлияли на изхода”, обяви бившият национален селекционер.
 
“Искам да играем със силни отбори в контролите и да се учим от тях, както беше при престоя ми в Унгария. Тогава проведохме контроли с Германия, Бразилия, Аржентина, Франция. Исках и с България да е така. Ако не можем да уредим подобни срещи, поне да изкараме пари с мачове в ОАЕ. Парите щяха да дойдат от Дубай. Аз казах, че искам да играя със силни отбори и съм готов да помогна с моите контакти. Имах варианти за контролни срещи с отбори, по-силни от Естония. Опитах се да дам най-доброто от себе си. Радвам се за всеки добър резултат, постигнат с България.
 
Не съм бил натискан да използвам определени играчи. Съветвали са ме да обърна внимание на определени футболисти и да ги гледам, но аз определям кого да повикам и кой ще играе. Не са ме карали да се държа специално с никого, въпреки че всеки национален треньор е странно, когато в тима са синът и приятелят на дъщерята на президента на федерацията. Имаше играчи, които не бяха особено дисциплинирани на терена и извън него. Исках да пратя вкъщи тези футболисти, тъй като не изпълняваха задълженията си професионално. Тогава се доверих на Борислав Михайлов, той ме накара да им дам втори шанс. Реших, че е прав, тъй като по-добре познава манталитета им. Разочарован съм от чисто личните качества на играчите. Някои не се подготвяха оптимално за даден мач. Без коментар за имената на играчите. Това е минало, всичко съм забравил. Няколко бяха. Имаше и момчета, които бяха горди, че са част от националния отбор. Другите – въпреки огромния си потенциал, продължават да играят в отборите си.
 
Преди година и половина празнувах своя 50-годишен юбилей. Стоичков беше там. С него имаме добри отношения, приятелски. Винаги когато се видим се прегръщаме. Същите са моите отношения и с Красимир Балъков. През последните 20 години двамата са посланиците на България. С тях сме честни един с друг. Не мога да кажа същото за отношенията си с Боби Михайлов, поне от негова страна. За мен не беше грешка, че поех България. Беше училище за живота и човещината. Няколко много сериозни германски фирми бяха заинтересувани да инвестират в БФС. Президентът Михайлов не искаше да сключи дотовори с тях. В Унгария донесох по 1-1,5 милиона евро годишно на федерацията. Боби постоянно казваше – не. Изтъкваше някакви причини. Бях много учуден, тъй като нямаше други предложения за спонсорски договори. Нямам обяснение за отказите, то трябва да бъде дадено от Михайлов.
 
Не съм изненадан от резултатите на България, тъй като знаех, че играчите имат потенциал. Някои от тях аз ги наложих в отбора. Тимът има шанс да се класира за Мондиал 2014.
За един треньор има значение какъв гръб имаш – от федерацията, от президента. Явно Пенев има тази подкрепа, която аз нямах. Ако ми бяха позволили да изгоня играчите, които не подхождаха професионално, да дам пример на останалите. Можеше и при мен да се получат нещата. Един от проблемите на българския футбол е доверието, а другият - всеки мисли за себе си. Нямаше и комуникации между отборите, и между отборите и БФС. Това трябва да се промени. Това не е задача само на президента на федерацията. Трябва да се загърбят и личните интереси.
 
Когато поех националния отбор на България говорих с Бербатов и той каза, че с удоволствие би работил с мен, но има лични проблеми с хора от БФС, които са работили против него. Според мен решението му да отиде във Фулъм е правилно. Бербатов искаше да играе, а в Манчестър Юнайтед не градиха отбора около него, не му даваха и голям шанс. Фулъм е добър отбор, където играе редовно и доказва качествата си.
 
Все още си чакам дължимото от БФС. Случаят е даден на УЕФА. Дали след месеци или години, аз си чакам парите. След опита ми в България искам да работя само с хора, които ми имат пълно доверие. От тази гледна точка мога да кажа, че работата с БФС ме посъбуди. Вече избирам внимателтно. Имах предложения от Румъния, Швейцария, Германия, Австрия, отбори от далечния изток и Южна Америка. Сега работа като анализатор към германската телевизия “Скай”. Всяка седмица коментирам и по един мач от Бундеслигата и Шампионската лига”, призна Лотар Матеус.