Лотар Матеус пристигна в София, за да прекрати официално договорните си отношения с БФС. Доскорошният национален селекционер е свободен агент от днес, тъй като контрактът му изтича на 30 ноември в полунощ. Прочутият германец, който на 21 март навърши 50 години, даде интервю пред медиите на аерогарата.

-Г-н Матеус, идвате отново у нас, но този път вече не като национален селекционер?
-Така е, но аз винаги съм се чувствал добре тук. Имам само хубави спомени от България и мисля, че спечелих и приятели. Следя българския футбол и българското първенство, както и националния тим. Бях част от българския футбол и това ще остане до края на живота ми.

-Очаквате ли някакви проблеми около прекратяването на договора ви с футболния съюз?
-Ами приемам всичко, това е бизнес. Не съм ядосан от решението на федерацията. Подписахме договор преди една година и мислех, че ще работим по-дълго време. Такова беше желанието ми. Но за съжаление не се получи. Такива бяха и разговорите ни с президента Борислав Михайлов преди 3-4 месеца, когато играхме в Беларус. По-късно шефовете на федерацията промениха намеренията си и аз уважавам това.

- Имате ли някакви финансови претенции към българския футболен съюз?
- Не говоря за финансови въпроси. Имам договор до днес. От утре съм свободен за друг клуб или друга федерация и гледам напред. Това е!

-Получихте ли всички пари, които са по договора ви?
- Не гледам всеки ден сметката си, но се надявам, че всичко е пристигнало.

-Всъщност, говори се, че една от причините да сте в София днес е именно получаването на пари.
- Надявам се всичко да е наред...

-Чувствате ли се предаден от българския футболен съюз, след като първо ви казаха, че оставате, а после промениха позицията си?
-Това е футболът. Знам това добре. Не знам за решението и защо те промениха мнението си, но трябва да са имали причина. От моя страна не съм ядосан на никого, защото това беше хубав опит за мен. Беше приятно да се стремим да изградим нов отбор. Съжалявам само за играчите и че не можем да завършим започнатото.

- Каква причина изтъкнаха за прекратяването на договора?
- Нищо не изтъкнаха. Казаха ми само, че вече не съм треньор на националния отбор.

- Мислите ли, че новият треньор Любослав Пенев ще се справи с отбора?
- Пожелавам му успех. Със сигурност не е лесна работа, защото видяхте, че резултатите и след мен бяха същите срещу Украйна и Уелс. От самото начало казвах, че българският футбол трябва доста да се промени, за да върви напред. Това е сериозна работа и трябва да има по-тясно сътрудничество между клубовете и федерацията. Нужни са повече средства за клубовете, за да могат да създадат по-добри условия за тренировки. И всичко това трябва да е синхронизирано, за да се получат резултати.

- Имате ли някакви оферти сега?
- Имам доста оферти, особено през последните два месеца. Не беше възможно да подпиша договор някъде, защото контрактът ми с България приключва тази нощ.

- Национални отбори или клубове?
- Национален отбор и клубове.

- Съжалявате ли за периода в българския национален тим?
- Не, за нищо.

- Ще ви липсва ли някой или нещо от България?
- Ами казах ви, винаги идвам с удоволствие тук. Моят приятел Павел (б.р. – Павел Колев, пресаташето на БФС) е тук на летището. Разбира се, когато напускаш някое място, чувството не е много приятно.

- Мислите ли, че главната причина за приключването на договора ви е, че не бяхте достатъчно време в България?
- Не. Трябва да погледна в договора дали е написано или не. Мисля, че не е написано.

- Допуснахте ли грешки по време на предстоя ви като национален селекционер?
- Мога да кажа само, че съм давал най-доброто от себе си всеки ден. Следял съм българския футбол и бях свързан със страната. Посещавах играчите, които бяха извън България. Правех каквото беше възможно. Може би трябваше по-добра комуникация между мен и хората от федерацията.