Националният селекционер Лотар Матеус заяви, че е заспивал с топката. Германецът добави, че манталитетът на българските футболисти е съвършено различен от този на германските, но все пак изрази оптимизъм относно "трикольорите" и бъдещето им в световния футбол. В предаването "Нека Говорят" на bTV Матеус обясни, че е предизвикателство да работи в чужда страна, но се надява на успешна работа в България.

"Тук манталитетът и нагласата на футболистите е съвсем различна сравнено с Германия. Мога да се разбирам с хора с подобен на българския манталитет. Живея добре с тях. Човек няма как да очаква да получи всичко, което е имал в страната, от която идва, в страната, в която работи. Искам да предам някакъв опит и организация на българските футболисти. Трябва обаче да сме сигурни в себе си и да си вярваме. Трябва да сме единни като тим и да постигаме всичко заедно. Опитвам се да мотивирам играчите преди мач, да ги подготвя за задачите им. Опитвам се да ги накарам да мислят за своите силни страни", заяви Матеус.

Легендарният германец изрази съжаление, че Димитър Бербатов не е в отбора, но все пак заяви, че разбира избора на Митко.

"За съжаление Бербатов не иска повече да играе за България и той има своите причини за това. Жалко за отбора, той е един отличен играч, но трябва да се опитаме да постигнем без него добри резултати. Да, и аз се отказах от националния отбор, но аз тогава просто имах проблеми с треньора. Ситуацията не беше, както с Бербатов", каза Матеус.

"До момента съм гледал доста мачове. Имаше много добри, особено сред големите ви отбори. ЦСКА игра много добре срещу Бешикташ, но само 50-60 минути. България е малка страна в сравнение с Германия. Ние имаме съвършено различни възможности. Това е важно. Не говоря български, понякога разбирам някои думи, защото съм живял близо година в Сърбия, но се надявам да имам възможност да остана достатъчно дълго в страната, за да подобря българския си. Никога не можем да сме сигурни във футбола. Тук има много фактори. Трябва да намерим отбор, който дава всичко от себе си, за да представя добре страната си. В България има играчи като Стоичков, Бербатов, Балъков, които са постигнали за 1-2 години нивото на Роналдо. Трябва ни късмет при жребиите, за да се справим. От своя страна аз съм мобилизиран да постигна успехи и ще дам всичко като треньор, за да съм на световно първенство. Не съм загубил надежда за Европейското. Ние сме длъжни да спечелим мача срещу Швейцария, за да имаме шанс да се класираме. Работим в тази насока. Трябва да създадем позитивна атмосфера около отбора. Медиите да бъдат по-честни и коректни, за да имат играчите мотивация. Не можем да сравняваме България със сили като Аржентина, Германия. Трябва да говорим за постижими цели", каза още Матеус.

"Футболът рано навлезе в живота ми и оттук дойде любовта ми към играта. Тогава бяха други времена. Нямахме други възможности и футболът беше шанс. Нямаше интернет като сега. Аз играех футбол със страст. Заспивах с футболната топка. Обичах я като партньорка, като красива дама. Истинските пари от футбол изкарах на 18 години и когато започнах да играя в Бундеслигата и националния отбор. За мен парите не бяха най-важното. Никога не съм харчел много. Не се хвърлям на скъпи коли и часовници. Израснал съм в обикновено семейство и съм научен на труд и пестеливост. В днешно време играчите трябва да се научат да се наслаждават на живота, но и да имат средства, след като приключат кариерата си. Затова футболистите трябва да се научат да влагат парите си в бъдещето си", каза още Лотар Матеус. /БЛИЦ