ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Майка на наш футболист изпрати до БЛИЦ копие от жалбата й, която е адресирана до БФС, Комисията за закрила на детето, спортното министерство и други институции. В нея родителят на таланта Константин Костов - Кремена Радева Господинова, прави скандални разкрития за поведението на треньора в ДЮШ на Берое Тодор Станев, който по думите й нанася психическия тормоз на младите играчи, както и се опитва да ги откаже да тренират.

БЛИЦ публикува цялата жалба:

ДО:
Д"СП"- Стара Загора
О"СЗ"-отдел "Закрила на детето"
Копие до:
Ръководството на ПФК БЕРОЕ
Ръководството на ТЕЦ 2
БЕХ
Министерството на младежта и спорта
БФС
БТА


ЖАЛБА - ЗАЯВЛЕНИЕ


От Кремена Радева Господинова
ЕГН 740806****, моб.тел.: 0888/755***, 0885/765***
Гр. Стара Загора, бул. "М. М. Кусев" 53

Много съм обезпокоена от поведението на един треньор по футбол, а именно г-н Тодор Станев (треньор в Детско-юношеската школа на ФК Берое на деца, родени през 2001 г.), както и от психическия тормоз, който той нанася върху 11-12 годишните поверени му деца.

Затова считам, че е необходимо да се доведе до знанието на Ръководството на ПФК и ДЮШ Берое, до Министерството на младежта и спорта, до Комисията за закрила на детето. Искрено се надяваме да се направи проверка по случая, макар че много силно се съмнявам, че нещо ще произтече от това мое Заявление – Жалба. Очевидно – децата ни трябва от най-ранната си крехка и ранима възраст да узнаят, че всичко в България е опорочено, корумпирано и оставено на безхаберието и незаинтересоваността на ДИРЕКТОРИТЕ и Ръководствата...

Според моето скромно мнение - това е недопустимо за педагог и треньор поведение, в днешното забързано и изпълнено със стресови ситуации ежедневие, както за нас, родителите, така и за нашите деца, върху които той – като треньор и учител, има голямо влияние – ежедневни тренировки, в някои дни и двуразови. И аз като родител съм много обезпокоена за отражението върху психиката на децата.

Иска ми се да вярвам, че СПОРТЪТ би трябвало да възпитава у нашите деца ред, дисциплина, усърдие, както и желание за развитие, а не – както в нашия случай – да насажда комплекси за малоценност, неуважение и пристрастност към определена група деца - фаворити, което поражда корупцията, шуро-баджанащината и безнаказаността... Но, за мое огромно съжаление, а и не само мое (беше направена родителска среща с тренера г-н Тодор Станев, Директора на Детско-юношеската школа на БЕРОЕ г-н Стелиян Попчев и нас - родителите на деца, които сме безкрайно възмутени от поведението на горепосочения г-н Станев към нашите деца). Очевидно обаче, човекът има картбланш (разрешение) да се държи, както сметне за необходимо със своите възпитаници под явната незаинтересованост на Директора на ДЮШ.

Откакто този човек зае позицията треньор на набор 2001 в ДЮШ Берое – подготвителна група деца 2001, имам наблюденията, че той по всякакви начини се опитваше да откаже децата да тренират, така че с течение на времето доста деца се отказаха сами, без да се налага да ги освобождава той. Това се случваше посредством системна работа по време на тренировките с „фаворитите” си, „другите” бяха излишни – меко казано, не „ставаха” за футболисти по неговите думи... Както например съученик на сина ми - Живодар Костов, който с такова желание ходеше на тренировки, на мачове, след системното НЕпедагогическо поведение на многоуважаемия г-н Тодор Станев успя да издържи на психологическия тормоз едва 2-3 месеца и детето (на 11 г. тогава) само се отказа да посещава тренировките на въпросния тренер.

Ако това са методите за възпитание на спортния дух и на упористостта у бъдещите спортисти, то въпросът ми е – защо не е еднакво това отношение за всички? Защо няма елемент на състезаване и на доказване на умения в спорта, визирам в случая футболната школа на Берое? Достатъчно е опорочена цялата система, и достатъчно корумпирана... Защо е необходимо да се сблъскват с това деца на 10, 11, 12 години? И трябва ли децата да виждат да се дават пари на треньора от някои родители, чиито деца са „фаворити”????? Нима няма да имат възможност да опознаят СИСТЕМАТА на българския модел впоследствие? Ето затова, мисля, няма спорт, няма политика, няма закони и нищо не е нормално и редовно в нашата родна майка България...

Може ли едни и същи деца да бъдат винаги пускани в мачовете като титуляри, а другите – без екипи, без обяснения, да подтичват като бездомни кученца след „фаворитите – титуляри”, за да си свалят те екипа, а евентуално, ако успеят да се „уредят” с екип на отбора, в който уж от години тренират, и по някаква божия благословия треньорът може и да ги пусне да се впишат в мача за 3-4 минутки в края на полувремето... Може ли така да бъдат унижавани децата, които нямат никаква вина за това, че не са сред „ФАВОРИТИТЕ” на Треньора???? Тези и други въпроси бяха поставени на родителската среща с Директора на ДЮШ г-н С. Попчев и г-н Тодор Станев, при което отговорът на г-н Директора беше: „Аз не желая да се меся в работата на треньора, той има пълен картбланш да постъпи така, както счете за наобходимо”. С това приключи срещата.

Синът ми Константин Костов стана друго дете, когато дойде да ги тренира ВЕЛИКИЯТ Тодор Станев…. Това толкова живо, енергично, кипящо от енергия и жизнено дете, което беше – не беше вече същото….  Ходеше с увиснал нос, плахо, със страх и свито сърчице на тренировки….Да не споменавам за мачовете – уж включени в групата за мача, бързат децата, с желание, с хъс, да отидат навреме, да дадат всичко от себе си, да вземат участие – ако, разбира се, им се позволи, и в крайна сметка се прибираха по домовете с увиснали носове – ВЪРНАТИ, защото нямало достатъчно екипи…. Нямам думи да опиша как изглеждаха тези деца - като „РАЗБИТИ” …. Много е жалко да видиш отчаяното изражение на детето си, което би следвало да има други емоции и други последици  с възпитателен характер вследствие на любовта към спорта и тренировките по футбол…. Като например дисциплина, ред, спортен дух, удовлетвореност от постигнати резултати, и не на последно място – подобряване на техниката в дадения спорт….
Тодор Станев е освободил 5 деца от съотборниците на сина ми в първите дни на м.септември 2013 г., с думите, че е по-добре да отидат да тренират на Колодрума, освобождава ги от ДЮШ на Берое….. От понеделник 02.09.2013 г. до петък детето ми трепереше всеки ден да не би и него да го освободят, понеже не е сред „Фаворитите” на тренера…..и в крайна сметка синът ми Константин Костов беше освободен от Тренера в петък 06.09.2013 г. след тренировка, като му е казано: „Ти по-добре да отидеш да тренираш на Колодрума, ето ти картотеката и всичко хубаво.”…..

Оставям без коментар обидите, които ми каза г-н Тодор Станев, когато му се обадих да му благодаря, че го е освободил от системния психологически тормоз, на който го подлагаше ежедневно…. Аз ще ги преглътна някак-си, макар че не е той човекът, който да ми казва колко „акъл” имам аз, и колко нямам, но не мога да се примиря, че е възможно да има ненаказано такова отношение и поведение на човек, отговарящ за 11-12 годишни деца……

Твърде е вероятно това писмо да си остане както всичко останало в днешната ужасна ситуация в България, но искрено вярвам, че не може и не бива да се оставят такива хора да нанасят морални и психологически травми на нашите деца – все пак те са бъдещето на България….ако изобщо можем да се надяваме на някакво бъдеще….
Искрено се надявам на Вашето съдействие по случая.

10.09.2013г.                         С уважение:
Гр. Ст. Загора                         /Кр. Господинова/