Суперзвездата на Левски Гара Дембеле лека-полека започва да вади на показ един по един неочаквани козове. За съжаление характерът на Гарата не е толкова лек, колкото е лекотата, с която бележи и на родна, и на европейска сцена. В това недвусмислено се убедиха в движение треньорът Ясен Петров и спортно-техническият директор на “сините” Георги Иванов-Гонзо. Последните няколко мача от есенния полусезон на Висшата ни лига бяха достатъчни, за да накарат тандемът Петров-Иванов буквално да побеснее!
Освен пъргав и техничен, Гарата се оказа и доста своенравен, а прекалено често и несериозен в отиграванията си на зеления килим. Той създава благодарение на брилянтната си техника редица голови положения (в последния домакински мач срещу Берое в неделя Дембеле имаше поне 5-6 чисти ситуации), от които в крайна сметка успява да реализира само 1. Той може, но пропилява, има, но не се възползва от шансовете, които в повечето пъти сам създава!
 
Гарата поразително напомня за своеволията на съотборника си в Левски Георги Петков, който изумява с вратарските си изцепки от доста време насам. Ако единият не е пределно концентриран на вратата, то другият губи от концентрацията си в сублимни моменти. И двамата са с доказани футболни качества, но и двамата доказано грешат, смесвайки футболния майсторлък с човешката глупост.
 
Жоро Вратарчето, както е прякорът на Петков, продължава да убеждава дори тези, които за миг са си помислили нещо различно, че не го бива във високите топки, че е абсолютна мишена за удари от 30 и повече метра разстояние, а това е недопустимо за страж от неговата класа! Нападателите на противниковите отбори вече сякаш започват дори да се гаврят с него, шутирайки често от далечно разстояние, надявайки се на куриозен гол. Така че по несериозност между Дембеле и Петков със сигурност няма да е грешка, ако се постави знак за равенство! Не по доказани футболни достойнства и майсторлък, които иначе са факт, а по несериозност! Разликата между двамата са някакви си 12 години (Петков е на 36, а Дембеле – на 24 г.), но какво са те пред подобни абсурдни ситуации, в които сякаш възрастта не е от значение за това с колко лека ръка могат да се проиграят 100-ови голови положения.
 
Черната перла е футболистът-мечта за Левски, но това освен, че го ласкае, го и задължава много повече да показва на какво е способен. Подобен род несериозни прояви в наказателното поле на противника би трябвало мигновено да бъде сведени до минимум! Вдигни си малко личната летва, Гара, и престани да прахосваш ситуации, които правят разликата между футболистите и големите футболисти!
 
Талантът на Дембеле не заслужава провал! Той е 10-годишен, когато започва да тренира в една от най-успешните френски футболни академии – Клерфортен и става един от 25-те таланта, приети в нея от 5000 явили се на проби. На 15-ет, когато подписва първия си договор – във френския Оксер. И е бил само на крачка от подписване с италианския гранд Лацио. Дали подобна визитна картичка не е достатъчен атестат за 24-годишния брилянтен нападател?! И дали розовото бъдеще, което го очаква, няма да го накара следващия път, когато реши да гони пиянски рекорди, да вземе и по-добре да изпие една прясна студена вода?! Така хем ще е в отлична форма, хем навреме за тренировки, хем няма да дава повод на Гонзо и компания да го държат изкъсо.
 
Защото “синята” история помни още един играч-попадение - Юсеф Рабех, който обаче заложи на ефектен автогол, отколкото на това да бъде по-ефективен по терена. Бройката на изпитите питиета и среднощни обиколки из култови чалга-заведения му изиграха прекалено лоша шега. Поне засега Гара Дембеле няма намерение да повтаря подобни грешки, но и рискът славата да го повлече надолу не е малък.
Анелия ПОПОВА/БЛИЦ