"Левски" се сбогува с Лига Европа след снощната загуба с 0:1 от Гент. В изказванията си след мача "сините" изтъкваха, че не трябва да се правят трагедии. И са прави. Защо да правим трагедии след загуба, която предчувствахме. Като че ли се бяхме примирили, че губим гостуването и забравяме за следващата фаза  на Лига Европа. Особено след почивката, когато домакините правеха каквото си поискат.

Здравите белгийци опънаха калците, сложиха ръкавиците и ни показаха как се играе печеливш футбол на ледена пързалка.

Ясен Петров трябваше да забрани на играчите си да демонстрират майсторските си умения, които по-добре да бяха запазили за Видима-Раковски, Академик и др. Точно на снега вчера нямаше нужда от трикови изпълнения. Само един пример е достатъчен - в 4-ата минута Христо Йовов бе изведен от Гара Дембеле сам срещу вратаря на Гент, но Боян Йоргачевич с шпагат на границата на наказателното поле изби топката от краката му. Защо бе, Ицо? Знаем, че го можеш, но нямаше нужда да го демонстрираш и този път. Бий топката и я вкарай в мрежата на момента, а не да минаваш стража и да влизаш с нея във вратата.

Май само Владо Гаджев бе непоклатим  на леда. Единствено той се престрашаваше да стреля към вратата на Гент. Явно нямаше вакса на бутоните, а другите бяха прекалили с нея и на няколко пъти им се наложи да се търкалят в снега. Липсваше им по един морков и тенджера на главата, за да заприличат на пожълтели снежни човеци.

А белгийците заслужават само адмирации. Зарадваха си феновете с победа, дошла напълно заслужено. Не можем да чакаме от меките левскарчета Дъстли Мулдер, Мариян Огнянов, Жоазиньо и други да се съпротивяват на яките и здраво стъпващи Тим Смолдерс и Бернд Тайс на ледения терен. От Гент само един играч си позволи да играе технично. Но го правеше повече от отлично и рационално - Ясин Ел Ганаси. Всъщност това си беше майсторлък - хем да си стъпил стабилно на заснеженото поле, хем и да демонстрираш финтове. Белгиецът от марокански произход разказа играта на Дъсли Мулдер през първото полувреме и на Стефан Станчев след почивката. Момчето наистина я чува играта, едва на 20 години е и много скоро ще бъде лапнат от голям клуб.

Още на отиване към стадиона наш сънародник от Кърджали, който работи в Белгия, се сля с групата ни и ни предупреди - "Има едно мароканче, страхотен играч е. По двама трябва да го пазят." И прав се оказа човекът. Но на ледената пързалка Ел Ганаси летеше, чупеше кръстовете на левскарите и така и не се намери някой, който да го спре.

Божидар Митрев направи каквото можа. Спаси немалко опасности пред вратата си, но в 77-ата минута Уолъс го наказа. И все пак "сините" - снощи в жълто, трябва да бъдат доволни, че паднаха само с 0:1. При положение, че играха меко, нямаше как да измъкнат победата. На студ и сняг печеливш е силовият футбол, а в това отношение се оказа, че белгийците ни превъзхождат.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ (Гент-София)

2.jpg