ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ  БУКМЕЙКЪР  ТУК!

Станцията, посветена на "синята" легенда Георги Аспарухов-Гунди ще е готова като конструкция до май 2024 г., съобщиха от столичния "Метрополитен". Показани бяха и снимки на проекта, по който се работи с бързо темпо.

Спирката е разположена под южното платно на бул. „Владимир Вазов”, на кръстовището му с улиците „Васил Кънчев” и „Река Велека”. 

В момента се изпълняват строителни работи на ниво перон, които трябва да приключат в първите месеци на 2024 г. Паралелно с тях се работят и архитектурно-строителни работи. Като завършена конструкция станцията ще бъде готова в периода април-май, след което ще стартира работата по т.нар. представителна архитектура на спирката. 

  200 лв. Начален Бонус Спорт!

Окончателно станцията, заедно с другите две в отсечката – МС„Тракия” и МС„Владимир Вазов”, трябва да са готови в края на 2025 г. В тунела между сега съществуващата станция „Хаджи Димитър” и новата „Стадион Георги Аспарухов”, който е дълъг 580 метра, напредва изграждането на първичната облицовка и изпълнението е точно на 50%. Останалите 50% се планира да бъдат приключени в есенните месеци на следващата година и паралелно с това благодарение на една напречна рампа, която е изградена допълнително, ще започне изпълнението и на вторичната облицовка. В месеците февруари-март ще стартират изолационни работи в тунела.

Изграждането в този тунел се извършва по т.нар. Нов австрийски тунелен метод, при изключително тежки инженерно-геоложки условия - високо ниво на подпочвените води, слаби почви в някои зони и насипи, които са извършени във времето със строителни отпадъци, обясняват от "Метрополитен".

Автор на дизайна на метростанция "Стадион Георги Аспарухов" е арх. Ирена Дерлипанска, а спортният клуб “Левски” е в основата на идеята за тази станция, затова синият цвят присъства навсякъде – в различни форми и плоскости. Атрактивен детайл от дизайна на станцията ще бъде пространствена решетка, в чийто елементи ще има вградени като пластики различни фигури на спортисти, с чийто спортове се гордее "Герена". Решетката ще виси над пробива между перона и вестибюла.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!