Защитникът на Локомотив (Пловдив) Михаил Венков даде интервю за БЛИЦ. “Смърфовете” се класираха на финал за Купата на България, след като победиха Литекс с 1:0 в Ловеч. Пловдивското Локо се класира за първи път на финал от 1983 година, когато побеждава Чирпан с 3:1 във финал за Купата на Съветската армия. От тази година обаче турнирът става второстепенен заради наличието и на Купата на България. Ето какво каза Михаил Венков пред БЛИЦ:

-Мишо, на финал сте, трудно ли беше срещу Литекс?
-Аз най-добре знам какво ми е било, тъй като прекарах дълги години в Ловеч. Всички в Локомотив бяхме мобилизирани да спечелим. Преди мача треньорът ни Емил Велев ни каза: “Момчета, биете и отивате на финал. Това е последният ви мач преди спора за трофея”. Получи се хубав мач, пропуснахме още положения, но заслужено победихме.

-Ще биете ли Лудогорец на финала?
-Има много време дотогава, първо ни предстоят важни мачове за първенство. Играхме два пъти с Лудогорец, много добър отбор са, събрали са футболисти с качества, почти всички са лидери. От двата ни мача за първенство имаме равен и победа. Един от малкото отбори сме, които не е загубил от Лудогорец през сезона. Мачовете обаче не си приличат и не мога отсега да кажа какво ще се случи.

-Локомотив не е бил на финал от около 30 години.
-(прекъсва ме). Да, знаем за това, казаха ни го преди мача с Литекс. Затова много се радваме, че победихме. Надявам се на финала да направим нещо голямо и да спечелим. Ако победим Лудогорец, си гарантираме участие в Лига Европа. Иначе трябва да правим тънки сметки, а ние не влизаме в игрички.

-Почти всички смятаха Литекс за фаворит, защото мачът е в Ловеч. Опровергахте очакванията.
-Да, наистина почти никой не смяташе, че може да победим. Литекс е добър отбор, треньор им е Христо Стоичков. В Ловеч се играе трудно, малко отбори отиват там и побеждават, още повече в турнирен мач, от който зависи класиране на финал. Пак доказахме, че имаме сили да победим всеки отбор в България, независимо къде играем.

-Помогна ли на Емил Велев за играта на Литекс?
-Вече една година не съм в Ловеч и не съм запознат толкова добре с тяхната игра, въпреки че много от момчетата са ми приятели. Има и доста нови играчи. А и Стоичков промени малко облика им, виждате, че направиха сериозна успешна серия в първенството.

-Какво ще кажеш за феновете ви, изпълниха трибуната за гости?
-Невероятни са. Още на загрявката пееха и настръхвах. Малко агитки ходят на гостувания по толкова много хора. Феновете ни заслужават да спечелим Купата. От 2004 година, когато отборът стана шампион, не са изпитвали подобна радост. Дано направим нещо за тях, а и за ръководството.

-Какво ви каза Коко Динев, това е първият му финал като футболен собственик?
-Радостен е. Имаше купон снощи, забавлявахме се, но от днес продължаваме работа. Г-н Динев заслужава най-много да спечелим купата, тъй като влага много сили и средства за доброто на Локомотив.

-Смени оранжевата фланелка с черно-бяла, имаше ли тръпка?
-За първи път, след като напуснах Литекс, се върнах да играя в Ловеч. Хората бяха свикнали да ме гледат с оранжевия екип с №5, но вчера бях от другата страна. Имаше вътрешна емоция, все пак в този град прекарах най-хубавите си години. Няма как да не чувствам нещо различно от останалите момчета.

-По пътя към финала отстранихте “Левски”, после обаче леко паднахте от ЦСКА за първенство с 0:3.
-Срещу “Левски” в четвъртфинал за Купата изиграхме един от най-силните си мачове и заслужено стигнахме до полуфиналите. След това обаче наистина се сринахме срещу ЦСКА. Имахме продължителна серия без загуба и равен у дома и като че ли това ни успокои. Вкараха ни бърз гол, след това се стъписахме и загубихме.

-Преди мачовете ви с “Левски” постоянно се говори, че ще им легнете заради Емил Велев.
-Мисля, че точно треньорът ни е първият човек, който иска да бие “Левски”. Всеки един от нас знае какво може да постигне с победи срещу грандовете ЦСКА и “Левски”, така че винаги се хвърляме за победи срещу тези отбори. Не лягаме на никого, както постоянно се пише. Доказахме го и срещу “Левски” за Купата, и срещу Лудогорец за първенство.

-Кое ще ви бъде приоритет – Купата или първенството. Откъде ще ви бъде по-лесно да стигнете до Европа?
-Не правим такива сметки. Ще се борим във всеки мач в “А” група до края за победа. Надяваме се да стигнем колкото се може по-нагоре. Искаме да спечелим и Купата, защото това ще ни осигури 100 процента участие в турнирите.

-Коко Динев често се оплаква от съдиите.
-Наистина имаше няколко грешки и все в наш ущърб. Надявам се до края на сезона, в оставащите важни мачове, всичко да е наред и да има феърплей.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ