Ивелин Драшков, познат на любителите на футбола в Габрово с прякора Доктора, написа прелюбопитна публикация във "Фейсбук", относно случващото се с любимата игра в родния му град. Футболният специалист и мениджър, който за последно беше директор в Локомоти (Дряново), зададе важни въпроси на новоизбрания кмет Таня Христова. 

Публикацията на Ивелин Драшков, която предизвика голям интерес в социалната мрежа: 

Футболът, за който всеки в Габрово е чувал, но от 12 години никой не го е виждал...!!??

Възпитан съм да вярвам и да бъда търпелив, но точно в този момент вярата ми се изпари, а доверието ми свърши. От месеци ми се обаждат не малко хора, родители и фенове на футбола в родния ми град с въпроси, на които никой в продължение на години не отговаря и по които всички управляващи съвсем умишлено мълчат.

Когато се замесва обаче и името ми и става въпрос за футбол в град Габрово, за който съм дал част от здравето си и не малка част от нервите си, съвсем нормално е да имам мнение и позиция…! Мисля, че когато има проблем от такъв мащаб, той трябва да се изкаже на глас, за да може най-после да започне да се работи целенасочено за решаването му.

С оглед на всичко неслучващо се през последните години и в частност през последните месеци с футбола в града ни, съвсем умишлено изчаках да минат местните избори, за да може победителите в тях да чуят с ясно съзнание, този, нарочно обезстойностяван и неглижиран през годините от тях самите, проблем.

Уважаема г-жо кмет на община Габрово (б.р. - Таня Христова), уважаеми г-да управляващи, какво продължавате да правите с това, че нищо не правите?

Факт 1.
Футболът в град Габрово го няма като такъв от близо 12 години…! И Защо..?? Какво не се случва оттогава до днес, за да дълбаем дъно след дъно с всеки изминал ден..?
Разединение, неадекватно-лаични ръководители и слабо управление, тотално разбита ДЮШ и не на последно място - напълно умишлено отпускане на малък финансов ресурс под формата на бюджет…! Както и незаинтересованост към 100 годишна институция, каквато е Габровският организиран футбол, от страна на община Габрово.

Факт 2.
След години ходене по мъките - преди няколко месеца, най-после направихте обединение, нещо напълно потребно и задължително в този случай. Но веднага, щом видях по какъв начин се случи това и каква беше всъщност идеята на този акт - се разочаровах за пореден път.

Г-да управляващи, сложихте имената си като обединители, а Вие, г-жо кмет - станахте председател на УС на обединения габровски отбор. Заедно с Вас това направиха и видни членове на Вашата партия и започнахте да правите предизборна кампания на гърба на и без това изнасиления от години габровски футбол. Но още в началото се видя, че това е само евтин ПИАР, както между впрочем и празненството по повод 100 - годишнината на футбола в града ни, тема, на която ще обърна подобаващо внимание в позицията си по-долу.

Не видях хора, които да излязат с лицата и имената си и да поемат отговорност, не чух каква е идеята, целите и не разбрах каква е визията и концепцията за развитие на футбола за определен период от време. Кой носи отговорност за всичко, което се случва, и ще се случи? Или да разбирам, че за отговорности не е редно да се говори и нещата си вървят добре, както досега 12 години в „будна кома“, тихомълком и каквото стане от само себе си, а виновни няма! Както винаги..?

Имате ли изобщо някаква идея /няма да Ви затруднявам с въпроси за концепция, за развитие или методика на работа/, как ще наваксате всичките тези изгубени години, как и по какъв начин ще структурирате школата на отбора и кога най-после ще спре ”осакатяването” на децата на Габрово с неправилна работа..? Както се случва от години до сега и то не с един набор от тях? Как ще обясните на родителите им, че ще продължавате да учите децата им на посредственост и пораженческо мислене, каквото всъщност ще е и влиянието върху тяхното възпитание?

Знаете ли, че ОФК ”Янтра 2019” Габрово, на който Вие сте председател на УС , г-жо кмет, започна съществуването си още от първия ден с финансови задължения? Знаете ли, че отборите в школата на клуба провеждат учебно-тренировъчен процес, както и официален такъв, със стара екипировка - с емблеми на клубовете преди обединението на футбола в града ни? Знаете ли, че в отбора има крещяща нужда от учебно-тренировъчни пособия - от най-малките до представителния мъжки отбор? Знаете ли, че футбол не се прави само веднъж на четири години, във фейсбук или по телефон? Знаете ли, че всички родители плащат ежемесечно такса в размер на 30 лева, в продължение на години за едно голямо нищо?

Факт 3
Какво се вижда, когато погледнем отстрани ..!?
Разруха в школата на отбора, недоволни родители, недоволни деца, тръгват си недоволни треньори, тръгват си и се връщат недоволни и излъгани футболисти, недостиг на спортно-технически кадри в първия отбор, недостиг на кадри в ДЮШ, и не на последно място - недоволни фенове!
Футболът се прави за децата и хората! Би трябвало да знаете, че тук, в този случай, е задължително да се търси и социалния ефект за възвръщане на отдавна загубеното самочувствие на хората в града ни като граждани!
Какво трябва да ни говори всичко случващо се дотук - че или Вие сте дълбоко некомпетентни, допускам дори, че на моменти сте умишлено некомпетентни, или всички, които виждат, че пирамидата е обърната на обратно, всъщност не виждат истината..!

На целия този фон - единствени и много заслужени адмирации за футболистите от представителния отбор, които направиха от абсолютно нищо нещо в тази патова предизборна ситуация. Добра работа, момчета..! Истински мъже ..!

Факт 4
Абсурдът с отбор в елитната юношеска група до 19 години.
Как е възможно да позволите като ръководители на футбола, каквито сте в този момент, на вече доказалия се със своето футболно невежество г-н Николай Мънчев - да продължава да петни името на габровския футбол..! И то този път на национално ниво - с отбор в елитната юношеска група до 19 години, под името на обединения Габровски отбор?
И тук търпите само негативи, но този път пред цяла България и не само Вие, а и всички габровци. Разходва се издръжка в размер на не по-малко от 50.000 лева, за да покажем на всички в българския юношески футбол, че сме напълно неадекватни и некомпетентни като подобряваме антирекорди с резултати от рода на 2:7; 0:11; 0:9; 0:9; 0:6 и голова разлика 14:65, това само до 15-ят изигран кръг..! А срамът ще продължи, защото остават още толкова кръга до края на първенството. Отделно от това - не трябва да се подминава и негативният ефект от тези загуби върху психиката на младите футболисти…?!

Факт 5
Проблемът ви с ДЮФК „Янтра 2013“ и ”приобщаването” на школата към обединения Габровски клуб.
Учудването ви идва от това, как и по какъв начин, г-н Георги Гатев, който беше хулен, подценяван, мачкан и неуважаван от вас преди години, направи структура на работеща школа в умален вид за пример ..! И сега задачата ви е ”приобщаване” на целия труд и смисъл в живота на това момче…? Ще ви кажа как - няма да можете, там ледът е изключително тънък за вас. Всички деца, родители, директори на детски градини и хора свързани с тази школа знаят, че свършената през годините, от това момче заедно със своя екип, обем от работа е изключително полезна и правилна, и няма как да отнемете насила всичките тези години ходене по мъките с едно ”приобщаване”!

Факт 6
Фарсът с бутафорната организация по повод 100 години организиран футбол в град Габрово.
Какво показахте на всички гости и на всички бивши величия, които в различен период от време изградиха голяма част от тази 100 годишна история..?
1) Показахте, че не познавате историята си като забравихте с лека ръка да почетете емблемите на габровския футбол - Руси Пенчев и Манол Николов /Мъната/, лека им пръст. Знае ли някой от Вас защо не присъстваше един от рекордьорите по участия с габровската фланелка, големият Красен Маринов? Попитайте го, няма да Ви хареса отговора му.
2) Показахте, че не познавате и настоящето си. Към днешна дата, в най-високото ниво на футбола в България, Efbet Лига - играят три много талантливи габровски момчета, пред които предстоят тепърва много успехи. Вие, разбира се, се сетихте само за двама от тях, Мартин Райнов и Станислав Иванов, от ПФК Левски София – въпреки, че те имат мачове всяка седмица и не е много трудно да си пуснеш телевизора, за да разбереш къде точно бъркаш. За всички от Вас, които все още не знаете, името на момчето е Християн Василев, футболист на столичния
ПФК Витоша Бистрица, един от най-големите таланти на своя пост в българския футбол.
3) За 100 години история показахте, че не сте научили, че когато тази игра се играе - основно правило е двата отбора да бъдат с различни на цвят екипи. Организаторите бяха направили за втория мач от програмата за ветерани 22 бели екипа.
4) Кулминацията на всичко дойде, когато кметът на община Габрово награди главните виновници за този 12 - годишен срам, господата Николай Мънчев и Пламен Георгиев - за развитие на футбола в град Габрово.. Вместо да търсите отговорност - давате награди..?! С това показахте, че не просто не можете, но и не искате да бъдете решителни по отношение на футбола, както между впрочем и всички хората около Вас.
5) Бяха дадени и обещания за започване на сътрудничество с БФС, който подари значки и плакети на заслужилите ветерани, а само след няколко дни - същото това БФС - подари на отбора на „Локомотив“ Горна Оряховица, за техния 100 - годишен юбилей 335.000 лева за направата на чисто нов тренировъчен терен само защото хората там действат по-целенасочено и прагматично.

Факт 7
Обединение чрез разделение.
Виждам и разбирам, че сте добри в ”преписването” и сте ”приобщили” идеята ми с която Ви запознах, предложих и стартирахме заедно преди година и половина, с гиганта, онлайн букмейкър Efbet, за генерален спонсор на отбора. Идея която ще даде сигурност във финансов аспект в близките години. Знам също, че ще обявите и проект за реконструкцията на стадион ”Христо Ботев”, нещо което също е положително и належащо. Назначен е нов изпълнителен директор, на който пожелавам успех!
Не го познавам лично, но след като виждам негативното настроение на не малка част от хората в града ни, бих му казал да следва смело идеите си. Бил съм в неговата позиция и знам точно как се чувства той в този момент. Оценки за неговата работа могат да се направят едва в края на сезон 2020/2021 или с други думи след първият цял сезон на клуба в професионалният футбол.

Да видим обаче, по какъв начин ще направите истинското обединение на футболната общественост в града ни. До тук с ”преписването”, сега ще трябва само работа, работа, работа за Габровският футбол!
Ще се сети ли някой за хора като: Страцимир Тинчев, Емил Митков, Емил Георгиев, Георги Гатев, Даниел Христов, Генади Цитлакидис, Радослав Димов, Светлин Иванов, Денислав Гинев, Пламен Митев, да не забравяме разбира се и Мирослав Иванов, но стига подсказване…
Предполагам, че напълно умишлено ще пропуснете и тази част от текста, защото тук няма нищо за ”преписване” и ”приобщаване” , а само чиста визия....

Факт 8
С оглед на това, че името ми се замесва по един или друг начин в този пошъл фарс - искам да Ви припомня нещо много важно, което явно пропускате или никога не сте знаели:
Името ми никога не е било и никога няма да бъде синоним на непрофесионализъм, некомпетентност, безотговорност, неизпълнение на поет от мен ангажимент или задача в сферата на моята работа! Името ми никога не е било и никога няма да бъде синоним на безхарактерност, безгръбначност, угодничество, предателство и отбиване на номер за пред хора, за да може едни други ”хора” да ...! Името ми никога не е било и никога няма да бъде синоним на думата „страх“!

Предлагам Ви да спрем дотук, защото подобрихме всички рекорди и то с много…!

В заключение, г-жо кмет на община Габрово, г-да управници и управляващи, никой и никога в живота ми не е успявал да ме накара да се чувствам като крадец в собствения си дом, но Вие успяхте..! И то с небрежна лекота!
Виждам, че влязохте във футбола на скорост, сега ще Ви върна жеста като направя малка стъпка поне засега, при вас - в политиката, и ще си позволя да Ви дам един съвет…!
Нали в България всеки разбира от футбол и политика..!?
Слезте от пиедесталите си и най-после погледнете хората право в очите, за да разберете какво всъщност се случва! Няма как да решите нито един техен проблем, ако не знаете какво става вътре в душите им!
И ако не излезете мигновено от капсулата на партийната си арогантност - ще се окаже, че онова, което всички вие сте спечелили на тези местни избори, е било единствено и само вашата загуба!

п.п. Весели Коледни и Новогодишни празници!

С уважение,
Ивелин Драшков - горд гражданин на красив и отдавна изчезващ град.