Мартин Камбуров, Росен Кирилов и Даниел Боримиров наградиха най-добрите млади футболисти от националната програма "Децата и футболът 2009" на специална церемония днес. За 10-та поредна година награждаването се състоя с активното съдействие на Асоциацията на българските футболисти, БФС, ПФЛ и МФВС. Министърът на спорта Свилен Нейков така и не уважи инициативата, въпреки че началото й се забави с 20 минути.

Младите футболисти получиха специална купа, спортен екип и футболна топка. Тази година в рамките на националната програма "Децата и футболът" се проведоха 25 детски футболни турнира в градовете Пловдив, Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Пазарджик, Благоевград, Велинград, Гоце Делчев, Враца, Габрово, Плевен, Ловеч, Ямбол, Сливен, Смолян, Варна, Кърджали, София и Бургас. Над 6000 деца от цялата страна взеха участие в тях. Към програмата има създаден обществен съвет, който подпомага нейното успешно изпълнение.

"Децата и футболът" има за цел да насърчи активното занимание със спорт на деца до 14 години. Програмата е уникална по своя характер, а нейното значение за физическото развитие на децата е безспорно. Детските футболни школи получават реална материална подкрепа във вид на футболни екипировки, топки и други спортни пособия, които се разпределят между всички участници. Много от децата, започнали своя път от футболните турнири, тренират редовно в детските футболни школи, а някои от тях вече дори играят в юношеските отбори на България.

Програмата се провежда за 10-та поредна година и в турнирите от програмата до момента са участвали над 45 000 деца, всички облечени с пълна футболна екипировка. Много от децата, които са участвали в турнирите, избраха футбола за своя професия и много от тях играят в професионалните футболни клубове в страната и чужбина. По-известните сред тях са Николай Михайлов, Валери Домовчийски, Димитър Илиев и др. През годините на своето съществуване програмата се утвърди като един престижен форум за изява на децата./БЛИЦ 

Най-добрите млади футболисти от националната програма
"Децата и футболът за 2009 години" са:
Атанас Геренов, ФК Чирпан
Петко Ганев, ФК Хасково
Цветомир Ненков, Видима Раковски-Севлиево
Томас Цвятков, Етър (Велико Търново)
Манол Чапов, Пирин (Благоевград)
Иван Петков, ПФК Атлетик (Плевен)
Чавдар Желев, ПФК Литекс (Ловеч)
Исмет Рамадан, ОФК Бенковски (Пазарджик)
Валентин Лазаров, ФК Миньор 1919 (Перник)
Марчело Тенев, ОФК Сливен
Алекс Боримиров, ПФК Левски (София)
Светослав Бонев, Локомотив (Горна Оряховица)
Алекс Георгиев, ФК Кула 04
Антонио Вутов, Локомотив (Мездра)
Антон Сакалийски, ФК Райково (Райково)
Динко Митрев, Марица (Пловдив)
Стефан Арабаджииски, Марица (Пловдив)
Иван Иванов, ОФК Стралджа (Стралджа)
Момчил Михалев, Левски (Стражица)
Александър Грънчарски, Ботев (Пловдив)
Мартин Самарев, Славия
Георги Росенов, Берое (Стара Загора)