В края на година се очаква да излезе от печат книгата “Истинските корени на ЦСКА” с автор известния любител на футбола Христо Христов, познат повече като Чичо Граф. Спортният отдел на информационна агенция БЛИЦ предлага откъс от изданието, предоставено ни от самия г-н Христов. 
 
“Политически СК Леффски е отборът, който е инициаторът и подбудителят на едно от съвременните криминални спортни деяния, а именно мистериозната история с купа „Улпия Сердика” през 1990 г.. Тогава БФС побърза по абсолютно незаконен начин да „секвестира” Купата на Столична община и я подари на Политически ФК Леффски, като скриха „плячката” на Герена.
Мимоходом тук-таме беше съобщено, а от време на време се повтаря и лъжата, че тази купа била незаслужено дотогава невръчена на „ощетените” леффскари. Дори в официалните „сини библии” наред с всичките други безбройни лъжи.
Каква е истината в действителност?
През септември 1926 г. столичният кмет Владимир Вазов от името на Столична община подарява на С.О.С.О сребърната купа „Улпия Сердика”, с което се слага началото на ежегодно провеждан футболен турнир между софийските клубове от всички дивизии, редовно организирани при Б.Н.С.Ф. и изправни към С.О.С.О. За негови учредители се считат първият председател на С.О.С.О. Васил Алексиев и председателят на футболния комитет към С.О.С.О.Георги Урумов.
Утвърденият Правилник за провеждането на турнира, издаден през същата 1926, е записано: §10/Клубът, победител на финалното състезание, получава областната Купа „Улпия Сердика” и титлата „Столичен градски футболен първенец”.
В §13 е записано, че „Клубът, който спечели непрекъснато по ред три пъти и пет пъти с прекъсване купата, става неин собственик завинаги”.
* В първия проведен турнир през октомври 1926 година СК Леффски е и първият победител.
*През 1927-1928 година турнирът стартира през септември като продължава и през следващата година. Финалът е насрочен за 8 ноември 1928 г. До него достигат отборите на „Левски” и „Славия”. Мачът не се е състоял поради протест от страна на „сините” за нередовен играч в отбора на „славистите”. Турнирът се счита за незавършен и купата не е връчвана.
* През 1929 година турнирът не е провеждан.
* На 12.06.1929 г. на свое заседание С.О.С.О. прави изменение в Правилника за провеждане на турнира, като в §12 изрично е записано вече, че „Клубът, който спечели непрекъснато по ред ПЕТ ПЪТИ и ДЕСЕТ ПЪТИ С ПРЕКЪСВАНЕ купата, става неин собственик завинаги”.
 * През 1930 и 1931 г. СК Леффски става отново краен победител в турнира. Тогава леффскарите за първи път искат настоятелно сребърната купа да им бъде връчена завинаги.
 * През 1932 г. за четвърти път „Улпия Сердика” е спечелена от любимците на Принц Кирил.
 
Тяхната наглост няма край и те за втори път искат от С.О.С.О. купата да остане тяхна собственост завинаги.
Съвсем неоснователно, имайки предвид Правилника от 1926 година и неговото изменение от 12 юни 1929 година. Промяната е направена далеч преди СК Леффски да спечели приза за втори път (1930) и т.н.
Обидени и съкрушени, леффскарите се отказват завинаги от участие в турнира за Купата „Улпия Сердика”. Оттук насетне този клуб се съсредоточава към спечелването на държавното първенство, неосъществена мечта за всичките 18 години от основаването на техния клуб през 1914 г.
В следващите години сребърната купа, подарена от Софийска община, ще бъде спечелена от АС 23 (1933), Славия (1934), СК Ботев /Коньовица/ (1935) и СК Шипка (1937). От 1938 г. до 1941 г. няма излъчени носители на купата. Последен неин притежател е Пощенски СК „Княз Кирил” през 1942 г.
През март 1934 г. С.О.С.О. прави последна поправка в регламента на този престижен турнир, като добавя, че „Подарената от столична община купа на софийския областен турнир „Улпия Сердика” не може да бъде спечелена завинаги от никой клуб, тя остава областна собственост за вечни времена”.
Интересно как и на какво основание БФС през 1990 г. подари абсолютно незаконно Купата „Улпия Сердика”  на Политически ФК Леффски.
Уважаеми леффскари, ако все още имате останал поне мъничко морал и съвест, върнете Купата където и е мястото!
ТЯ НЕ Е ВАША! Тя е на софийската футболна общественост! Върнете Купа „Улпия Сердика” в Националния музей на спорта!
Сега, веднага! Идеален повод Софийската районна прокуратура да се самосезира по случая, разследва този нагъл криминален акт с надеждата, че той ще стигне до българския съд.
И още, тъмносиньото пролевскарско БФС да се извини официално пред българската спортна общественост за престъпното деяние, извършено от неговите служители в зората на така наречената българска демокрация!
А какво ще натвори в следващите двадесет години футболната централа и Политически ФК Леффски, просто всякакво човешко въображение бледнее пред безбройните лъжи, измами, посегателства и подмяна на буквата и закона от вечната синя номенклатура и недосегаемите от „отбора на всички власти”.
ХРИСТО ХРИСТОВ-ЧИЧО ГРАФ