Собственикът на Черноморец Митко Събев даде интервю за агенция БЛИЦ. Ето какво каза един от най-богатите българи за дългосрочния проект Черноморец, бъдещето на клуба и развитието на българския футбол:

-Г-н Събев, защо се захванахте с дългосрочния проект Черноморец? Не се ли притеснявате, че вие сте единственият човек, който прави нещо толкова мащабно в България и в крайна сметка, ако нямате подкрепа от останалите президенти, футболът ни няма да тръгне нагоре?
-Винаги има начало, винаги трябва някой да бъде първият – в момента се оказва, че аз трябва да го направя. Истината е, че не съм се стремил да бъдат първи или единствен. Много фактори спомогнаха за това – в основата е желанието на град Бургас, в лицето на общината, да развива футбола, чието управление преди това беше доведено до катастрофа. Футболният клуб може да бъде важен стимул за социално и икономическо задвижване в един град, за привличане на интереса към него чрез реклама и създаване на положителен образ. Много европейски футболни центрове са се формирали по този начин. Беше ми предложено, като един от инвеститорите в Бургас, да се заема с футболния проект и вече имаме сериозни резултати в неговата реализация.
-Как си представяте Черноморец след 2-3 години. Възможно ли е отборът да се пребори за шампионската титла?
-Това са нашите цели. В рамките на 2-3 години Черноморец (Бургас) неизменно да бъде начело на първенството и всяка година ще участва в битката за шампионската титла.
-Защо в последните 15 години футболът ни затъва все повече? ЦСКА и Левски постигат епизодични успехи, които са плод повече на късмет. Всички национални гарнитури губят и няма никакви резултати.
-Отговорът на този въпрос изисква много детайлизиране на проблемите и е невъзможно да се отговори в рамките на едно интервю. Подготвям се за този отговор с подробен анализ, и ще го представя в телевизионно предаване. По-важното е да намерим решение днес, така че футболът да излезе от тази криза. Фактът, че напоследък толкова много се говори за проблемите и възможните решения, означава, че вече има предпоставки за промяна.
-Ако всичко опира до развитие на детско-юношеските школи и базите, защо никой (с изключение на вас и може би Литекс и Чавдар (Етрополе) не развива школите си?
-Въпрос на концепция - нашата минава през развитието на силна детско-юношеска школа и инвестиции в инфраструктура. Когато видят резултатите от тази концепция, убеден съм, че и други ще ни последват.
-Ако Красимир Балъков получи оферта от друг отбор, склонен ли сте да се разделите с него?
-Балъков е част от големия футболен проект, ключова личност в неговата реализация и евентуална раздяла може да се случи само ако е в полза на цялата концепция, която ни събра и обедини усилията ни.
-Вие сте за намаляване броя на отборите в “А” група до 10. Сигурен ли сте, че тези 10 тима отново няма да влизат в уговорки помежду си?
-Не става дума просто за редуциране до 10 отбора, а за 10 финансово стабилни клуба, определени на базата на стриктните изисквания, които УЕФА има към БФС. Това ще бъдат отбори, които инвестират дългосрочно в спорта и които нямат никакъв интерес да продават мачове, да манипулират резултати и да участват в залагания, за да извлекат някаква краткосрочна печалба. Стабилните професионални клубове ще направят самата игра атрактивна, първенството - непредсказуемо, ще ценят феновете си. По-добрата игра води до увеличаване на рекламите в съответните клубове, по-голям интерес към телевизионните права и в крайна сметка повече приходи за самия клуб. Тези приходи ще бъдат значително по-големи от това, което може да получи един отбор от договорен мач.
-Да застанем на страната на футболни центрове като Стара Загора, Пловдив, Сливен и др., които евентуално няма да имат отбор в елита. Ако се стигне до такъв вариант с “А” група от 10 отбора, няма ли да бъдат ощетени феновете в тези футболни градове.
-Ако статуквото остане такова, каквото е, скоро и във всички останали центрове феновете няма да могат да гледат футбол. Кое е по-честно, според вас?
-Преди няколко дни излязохте с официално изявление, в което казахте, че финансово нестабилните отбори прибягват до тайни залагания и т.н. Случвало ли ви се е на вас да ви предлагат да “продадете” мач?
-Аз не съм случайно попаднал във футболните и спортни среди. Преди да започна активно да се занимавам с футбол, имам над 15 години в корпоративния бизнес. Участвал съм в създаването и управлението на редица авторитетни компании, включително и една от най-големите публични компании в България - Петрол АД. Така че доста хора ме познават, знаят какъв човек съм, знаят, че не участвам в тайни и безпринципни договорки и никой не си е позволявал да води подобни разговори с мен. Имаше случай преди години, когато имах съмнения, че определени лица са участвали в залагания – тогава бях безкомпромисен, извадих всички данни на светло, пред медиите и съответните органи и взех незабавни мерки.
-Каква е вашата позиция относно националния селекционер Станимир Стоилов. Трябваше ли да бъде оставен на поста си или трябваше да бъде намерен негов заместник?
-Има ясно и точно решение на органа, който назначава националния селекционер - след като е избран, трябва да бъде оставен да си свърши работата. Резултатите ще покажат дали решението е било правилно. Българите сме склонни към непоследователност, лесно критикуваме и трудно поддържаме взето решение или позиция. Това не е градивно поведение.
-Няколко президенти заявиха, че за да се постигнат успехи, националният отбор трябва да бъде воден от чужденец. Вашето мнение по този въпрос и наистина ли БФС няма пари, за да наеме такъв човек.
-Този въпрос е свързан с предишния. Вече има селекционер, който има договор за следващите европейски квалификации и е безсмислено да обсъждаме кой вариант е по-добър. Успехите на националния отбор са силно свързани с местното първенство, с футболистите зад граница, а в основата на всичко е състоянието на детско-юношеските школи. За изграждане на националния отбор са нужни не по-малко време и търпение, от необходимото за един отбор от професионалната лига.
-Защо Черноморец няма представител в националния отбор? Кой може да бъде този футболист?
-Стилът на игра определя какви футболисти има нужда в националния отбор - това е причината. Не бих назовал име, това е в правата на селекционера на отбора, който подбира играчите.
 -Председателят на комисията по корупция Яне Янев се закани да вкара в затвора част от футболните президенти заради укриване на данъци, укрити осигуровки и други нередности. Ще има ли най-после подобрение във финансирането и прозрачността в българските клубове?
-Трябва да има прозрачни финанси, ясни правила и високи стандарти – това са изисквания, които важат за всеки бизнес, които иска да се развива в европейска конкурентна среда. Въпрос на желание на държавата е да сложи всичко това в ред.
-Ивайло Дражев постоянно ви напада, че сте откраднали 150 милиона лева в общински имоти в Бургас и че ще дойде “видовден”?
-За всичките години да сте чули да критикувам или обсъждам Дражев и Порточанов? Не съм го правил, няма да го направя и сега. За мен е загуба на време да ги обсъждам.
-Бившият ви съдружник Христо Порточанов доста пъти е твърдял, че сте откраднал 1 милион лева от трансфера на Георги Чиликов от Нефтохимик в Левски, а след това сте си купил къща в Морската градина във Варна.
-Значи си имам версия откъде е първия ми милион.
-Според някои издания вие сте най-богатият българин. От какво ви е страх?
-Дали ще бъда разбран.
-За какво мечтае един богат човек като вас?
-Тъй като говорим за футбол, мечтая да реализирам пълноценно това, което започнахме с Черноморец (Бургас). 
-Има ли нещо, което не сте постигнал в живота си?
-Не бързайте да ме пенсионирате – много неща не съм постигнал още. Човек във всяка възраст открива нови предизвикателства и цели. Никога не можеш да кажеш, че си постигнал всичко.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ